pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 31 października 2013

MOZAIKA "NIKOLASA"

Składniki:
• 4 jajka,
• 4 łyżki cukru,
• 4 łyżki mąki,
• łyżka proszku do pieczenia,
• łyżka oleju,
• 10 dag wafelków w czekoladzie np. "Princessa",
• 5 dag gorzkiej czekolady,
• 4 brzoskwinie, 
• 3 łyżeczki żelatyny,
• 660 ml śmietanki,
• 2 łyżki cukru pudru,
• galaretki: brzoskwiniowa i agrestowa. 

Wykonanie:
• Białka z cukrem ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku.
• Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
• Na koniec dodać olej i ponownie wymieszać.
• Ciasto przelać na blaszkę włożoną papierem do pieczenia i piec około 30 min. w temp. 180 C.
• Wafelki pokruszyć, czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
• Brzoskwinie obrać i pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody.
• Śmietankę  ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier puder.
• Następnie, nie przerywając miksowania , wlać lekko ciepłą żelatynę.
• Na koniec dodać startą czekoladę, pokruszone wafelki oraz pokrojone brzoskwinie i razem delikatnie wymieszać.
• Tak przygotowaną masę wyłożyć na wyłożyć na wystudzony biszkopt i ciasto odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
• Galaretki (każdą osobno) przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić na chłodne miejsce.
• Tężejąca galaretkę brzoskwiniową wyłożyć na wierzch ciasta i ciasto wstawić do lodówki,y galaretka dobrze zastygła.
• Na koniec wyłożyć tężejącą galaretkę agrestową i ciasto ponownie wstawić do lodówki.
Smacznego! ☺

CIASTO CARYCY

Ciasto jasne:
6 białek 
1,5 szkl. cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej 
1 łyżka octu  
 1/3 szkl. oleju 
Białka ubić na sztywną pianę ,dodać cukier ubijać aż się rozpuści następnie dodać ocet, olej oraz mąkę ziemniaczaną -delikatnie wymieszać.
Ciasto ciemne: 
6 żółtek 
2 jajka 
6 łyżek cukru 
4 łyżki mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżki kakao 
1/3 szkl. oleju 
Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na gładką masę następnie dodać olej ,mąkę z proszkiem i kakao .Wymieszać delikatnie.Na blaszkę wylać na przemian ciasto ciemne i jasne.Następnie lekko od góry wymieszać widelcem i piec ok. 35 min w temp. 180 C a po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Krem: 
1 +3/4 szkl. mleka 
budyń śmietankowy 
2 łyżki cukru 
cukier waniliowy 
1 kostka masła
W szklance zimnego mleka rozrobić budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i wlać bydyń dobrze wymieszać aby nie było grudek.Wystudzić.Masło utrzeć na puch można dodać  cukier puder jeśli masa budyniowa jest mało słodka.Dodawać wystudzony budyń.
Dodatkowo: 
2 galaretki agrestowe
 op. biszkoptów okrągłych 
op. polewy  
Poncz: 
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
1 łyżeczka cukru 
1/2 szkl. wrzątku 
Kawę zaparzyć i wystudzić .Nasączyć biszkopty.  
Galaretki rozpuścić w połowie litra wrzącej wody i wystudzić. Na pierwszy  nasączony blat ciasta wyłożyć połowę kremu i ułożyć na nim nasączone biszkopty. następnie wyłożyć mocno tężejącą galaretkę.Na galaretkę wyłożyć pozostały krem, przykryć drugim blatem  i wstawić do lodówki.Na wierzch ciasta zrobić esy floresy z polewy.Smacznego.

wtorek, 29 października 2013

PANNA COTTA Z RABARBAREM

Składniki:

rabarbar, orzeszki ziemne (niesolone), 3 łyżeczki żelatyny w proszku, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 250 ml śmietany kremówki, 250 ml pełnego mleka, 80 g cukru, sok z cytryny, miód, 90 g brązowego cukru.

Wykonanie:

Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody, następnie odstawiamy ją na 5 minut. Do rondelka dolewamy śmietanę i mleko. Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii i podgrzewamy. Mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie mieszankę rozlewamy do czterech salaterek. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180 C. W małej brytfance mieszamy ze sobą łyżeczkę miodu, orzeszki, trzy łyżki cukru i wodę. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. W czystym naczyniu mieszamy pokrojony rabarbar, sok z cytryny i trzy łyżeczki brązowego cukru. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 20 minut - od czasu do czasu mieszając.

Przed podaniem polewamy gotową Panna cottę sosem z rabarbaru oraz posypujemy słodkimi orzeszkami. Podawać schłodzoną z dodatkiem liści mięty.Smacznego.Panna cotta z rabarbarem i orzeszkami

niedziela, 27 października 2013

ZEBRA KOKOSOWA

  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 1 puszka mleka kokosowego (wystarczy mała)
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
  1. Roztapiamy czekoladę.
  2. Oddzielamy białka od żółtek. Rozcieramy żółtka z 1/2 szkl. cukru. Ubijamy białka, powoli dosypując resztę cukru.
  3. Pianę z białek połącz z utartymi żółtkami. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i olej, potem dobrze mieszamy masę.
  4. Ciasto podziel na pół. Jedną część połącz z kakao, mlekiem i czekoladą, drugą z 2-3 łyżkami mleka kokosowego.
  5. Podłużną formę do ciasta wykładamy pergaminem, ciasto nakładamy na przemian warstwami.
  6. Pieczemy przez 40 min. w temperaturze 175 st.
  7. Upieczone cisto można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub czym tylko chcecie.  :)

piątek, 25 października 2013

JABŁECZNIK Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:  
30 dag mąki 
15 dag masła 
160 g cukru 
1 jajko  
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier,masło,jajko i wszystko wymieszać zagnieść na jednolite ciasto.
Dodatkowo: 
4 duże jabłka 
puszka brzoskwiń 
garść rodzynek 
Pianka: 
3 białka 
4 łyżki cukru 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
Jabłka obrać i zetrzeć  na tarce o dużych  oczkach.Brzoskwinie odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier, mąkę ziemniaczaną .Ciasto wyłożyć do tortownicy na ciasto wyłożyć jabłka oraz brzoskwinie i rozsypać rodzynki.Pianę z białek przełożyć do szprycy i  dekoracyjnie wyciskać na owocach. Piec ok. 40 min. w temp. 180 C.Smacznego.

CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI

Składniki:

szklanka mąki pszennej, ¾ szklanki cukru, 2 łyżeczki ciemnego kakao, łyżeczka cynamonu, łyżeczka cukru waniliowego, szklanka kaszy manny, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, ¾ kostki masła, 100 g płatków migdałowych, 1,5 kg gruszek, cukier puder do posypania.

Wykonanie:

Wszystkie sypkie składniki czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kaszę manną, cynamon mieszamy ze sobą i dzielimy na 3 części. Gruszki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczeni, a boki smarujemy tłuszczem. Na dno formy wsypujemy pierwszą część sypkich produktów, na nie rozkładamy połowę gruszek. Następnie sypiemy drugą część sypkich składników i drugą połowę gruszek. Na wierzch wsypujemy trzecią część sypkich produktów i płatki migdałowe. Twarde masło, najlepiej z zamrażalnika ścieramy na tarce i rozkładamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około godziny. Po upieczeni posypujemy cukrem pudrem.Smacznego.Czekoladowe ciasto z gruszkami

środa, 23 października 2013

CIASTECZKA Z NIESPODZIANKĄ

Składniki:

24 ciasteczka oreo (lub podobne), 3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki miękkiego masła, pół opakowania mascarpone, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki przesianego cukru pudru, 2 jajka + żółtko, 1 łyżeczka wanilii, 5 łyżek kolorowej posypki.

Wykonanie:

W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej utrzyj na puszystą masę masło, serek, cukier i cukier puder. W najmniejszej misce połącz jajka z wanilią. Zmiksuj je na średnich obrotach z masą maślano-serową. Następnie za pomocą drewnianej łyżki połącz masę z suchymi składniami. Dokładnie wymieszaj. Schowaj ciasto do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie podziel je na 4 części. Rozwałkuj każdą i posyp kolorową posypką. Wykrawaj koła w wielkości oreo. Umieść na gotowym ciasteczku wyrobione ciasto i palcami sklej górną i dolą warstwę. Piecz w 190 stopniach C przez 10-15 minut. Kolorowe ciasteczka z niespodzianką

sobota, 19 października 2013

CYTRYNOWA POEZJA

Składniki: 
• 3 jajka,
• 20 herbatników,
• po 60 g mąki pszennej i ziemniaczanej,
• 320 g cukru + 2 łyżeczki,
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 100 g masła,
• 2 opakowania budyniu śmietanowego,
• 125 ml soku cytrynowego + 6 łyżek,
• 500 g kremówki, 
• 1 opakowanie galaretki cytrynowej,
• 5 łyżek cukru pudru.

Przygotowanie: 
• Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Stopniowo dodać 100 g cukru i żółtka, cały czas mieszając. Dołożyć mąki i wlać 1 łyżkę wody. Zmiksować. Cisto wlać do natłuszczonej blachy w piec w temp. 180 C przez 20 min, a następnie ostudzić.
• 125 ml soku cytrynowego oraz 1 szklankę wody zagotować z dodatkiem 220 g cukru. 1/2 szklanki wody rozmieszać z 2 budyniami, a następnie dodać do wrzącego płynu i gotować, cały czas mieszając, aż powstanie gęsta masa. Ostudzić i utrzeć z masłem.
• 150 ml wody wymieszać  z 2 łyżkami soku cytryny i 2 łyżeczkami cukru. Biszkopt nasączyć ponczem, po czym wyłożyć masę budyniową. Ciasto chłodzić w lodówce przez 30 min.
• Galaretkę dobrze rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Pod koniec dodać tężejącą galaretkę. Piankę wylać na masę  budyniową. Na wierzchu ciasta ułożyć herbatniki. 4 Łyżki soku z cytryny wymieszać z 3 łyżeczkami cukru pudru. Tak przygotowany lukier dokładnie rozprowadzić na ciastach. Cisto odstawić w chłodne miejsce na 45 min. Smacznego! ☺

CIASTO "CHAŁWOWA NIESPODZIANKA"

Ciasto jest bardzo ciekawe smakowo i wizualnie.
Składniki na biszkopt: 
8 jajek 
30 dag cukru 
10 dag mąki pszennej 
10 dag mąki ziemniaczanej 
2 łyżeczki kakao 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli 

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno ,dodać cukier,ubijać.Dodawać po jednym żółtku,gdy jest dobrze ubite dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.Na koniec dodać kakao i powoli mieszać.Piec ok 45 min. w temp. 180 C . Ciasto upieczone i wystudzone przekroić na dwie części.
Masa chałwowa: 
4 żółtka  
4 łyżki cukru pudru 
op. cukru waniliowego 
1 łyżka mąki pszennej  
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1,5 szkl. mleka 
40 dag masła 
30 dag chałwy waniliowej 
Odlać 3/4 szkl. mleka i zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W  reszcie mleka roztrzepać żółtka oraz obydwie mąki.Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Wystudzić.Masło utrzeć na puch i dodawać budyń, na koniec dodać pokruszoną chałwę.Część masy zostawić do przełożenia ciasta a resztą nadziać rurki.
Rurki:  
25 dag mąki 
12.5 dag masła 
12,5 śmietany 
1 żółtko 
szczypta soli 
Ciasto zagniatamy i pieczemy rurki.
Masa jabłkowa: 
2 kg jabłek 
2 galaretki agrestowe 
cukier do smaku 
Jabłka obrać zetrzeć na tarce i smażyć aż rozsmażą się dodać cukier i galaretki w proszku dobrze rozmieszć. Pierwszy blat ciasta posmarować masą chałwową a następnie połowę masy jabłkowej na to położyć rurki i przykryć masą jabłkową a na to cieką masę chałwową i przykryć biszkoptem. Wierzch ciasta polać polewą.Smacznego. ☺

piątek, 18 października 2013

CIASTO POD PIERZYNKĄ

LISTA SKŁADNIKÓW NA CIASTO:
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 340 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczyptę gałki muszkatałowej
  • łyżeczka cukru wanilinowego
 SKŁADNIKI NA SOS MLECZNY:
  • 150 ml mleka słodzonego skondensowanego
  • 200 ml mleka nie słodzonego skondensowanego
  • 100 ml śmietany kremówki
SKŁADNIKI NA PIERZYNKĘ:
  • 200 ml kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • trochę wanilii
  • 2 czubate łyżki wiórków kokosowych (ja użyłam bardzo grubych wiórów)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Podgrzać masło z mlekiem do całkowitego rozpuszczenia masła. Następnie całość ostudzić.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatałową przesiać do miski.
  3. Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z cukrem, następnie dodać żółtka i miksować aż masa stanie się puszysta i lekka.
  4. Dodać do jajek połowę przesianej mąki z dodatkami i zmiksować aż nie będzie grudek, następnie wlać ostudzone masło z mlekiem, znów zmiksować. Na koniec dorzucić drugą część mąki i ponownie zmiksować. Ciasto jest bardzo rzadkie!
  5. Przelać ciasto na blaszkę wielkości 20 x 20 cm (ewentualnie 20 x 30 cm) na papier. Piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st. Kontrolować stopień upieczenia ciasta patyczkiem.
  6. Wykonać sos mleczny poprzez zmieszanie mlek skondensowanych, kremówki.
  7. Wyjąć ciasto z piekarnika. Po 10 minutach ponakłuwać patyczkiem gęsto i głęboko całą powierzchnię ciasta.
  8. Sosem mlecznym polewać dziurki i całe ciasto aż do momentu kiedy ciasto przestanie wpijać (lub nam się sos nie skończy )
  9. Wstawić placek do lodówki na kilka godzin.
  10. Przed podaniem zrobić pierzynkę ze śmietany kremówki, odrobiny wanilii, cukru pudru i wiórków kokosowych, które należy dokładnie wymieszać.
  11. Każdy kawałek polewam naszą „pierzynką” bezpośrednio przed podaniem :) SMACZNEGO.

wtorek, 15 października 2013

CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI

Składniki: 
4 jajka 
260 g mąki 
250 g bardzo miękkiego masła  
300 g cukru 
200 ml pepsi 
50 ml mleka 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
4 łyżki ciemnego kakao 
2 łyżki cukru waniliowego 
szczypta soli 
Masa czekoladowa; 
200 g czekolady gorzkiej(60% kakao) 
250 ml śmietanki 30 %  
2 łyżki cukru  
polewa czekoladowa 
Mleko przelać do miski,dodać jajka,topniejące masło oraz pepsi i wszystko zmiksować. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem,cukrem waniliowym, kakao, cukrem i szczyptą soli.Tak przygotowane suche składniki wsypać  do płynnej masy i  wszystko razem zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia składników aby nie uleciały bąbelki z pepsi.Wlać do tortownicy i piec ok 45-50 min. w temp. 180 C.
Czekoladę połamać na kosteczki i przełożyć do miski.W rondelku podgrzać (prawie do zagotowania) śmietankę z cukrem.Następnie przelać do miski z połamaną czekoladą i mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa.Masę odstawić by wystygła i zgęstniała.Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i przełożyć tężejącą masą czekoladową.Polać polewą. Smacznego.

sobota, 12 października 2013

CIASTO Z ALKOHOLEM

Ciasto smaczne i efektowne ale proponuję zastąpić rurki  biszkoptami.Ja wykorzystałam rurki waflowe ale one pod wpływem wilgoci zrobiły się lekko ciągnące, co nie wszystkim musi smakować.
Biszkopt: 
4 jajka 
1/2 szkl. cukru 
1/2 szkl. mąki tortowej 
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 
czubata łyżeczka proszku do pieczenia  
2 łyżki kakao 
1 łyżka oleju 
1 łyżka octu 
2 łyżki spirytusu  
15 dag ryrek waflowych 
Białka ubić na sztywną pianę  , dodać cukier, żółtka utrzeć z octem i olejem, następnie dodać do białek i ubijać.Do masy dodać obydwie mąki z proszkiem Dwie blaszki wyłożyć papierem. Do pierwszej blaszki wlać 2/3 cista  i piec 15- 20 min. w temp. 180 C .Do pozostałego ciasta wlać spirytus wymieszany z kakao i delikatnie wymieszać.Ciasto wlać na  drugą blaszkę  i na wierzchu ciasta rozłożyć rurki waflowe.Ciasto piec ok 15-20 min. w temp. 180 C
Masa śmietanowa: 
1/2 l śmietany 30 % 
szkl. likieru pomarańczowego  
8 łyżeczek żelatyny spożywczej bez gotowania
Jasne ciasto skropić likierem pomarańczowym, do pozostałego likieru wsypać żelatynę ,wymieszać aby się rozpuściła. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z likierem pomarańczowym z żelatyną.Masę wylać na jasny biszkopt i wstawić do lodówki.Na schłodzonej masie śmietanowej położyć ciemny biszkopt z rurkami tak by rurki stanowiły wierzch ciasta.
Polewa czekoladowa: 
szkl. mocnego likieru czekoladowego 
2 łyżeczki żelatyny spożywczej bez gotowania 
ćwierć szkl. gorącej wody
W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę lekko przestudzić a następnie połączyć z likierem czekoladowym.Tak przygotowaną,gęstniejącą polewę polać wierzch ciasta.Wstawić do lodówki.Smacznego.

piątek, 11 października 2013

JESIENNE CIASTO DROŻDŻOWE

Składniki: 
50 dag mąki 
30 g drożdży 
200 ml. ciepłego mleka 
1 jajko 60 g miękkiego masła 
3 łyżki cukru 
szczypta soli 
Nadzienie: 
1 kg jabłek 
10 dag zmielonych orzechów 
3-4 łyżki cukru 
1/2 łyżeczki cynamonu  
2 białka 
szczypta soli 
Wykonanie:
Do dużej miski przesiać mąkę w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże.Następnie dodać łyżkę cukru, wlać mleko,wymieszać i na 30 min. odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać jajko ,miękkie masło ,pozostały cukier oraz szczyptę soli i wszystko wymieszać.Następnie dobrze wyrobić ciasto.Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach dodać cukier , zmielone orzechy oraz cynamon wszystko wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą jabłkową. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść przełożyć na stolnicę i rozwałkować na kształt prostokąta.Na cieście rozsmarować  nadzienie jabłkowe i zwinąć w rulon.Rulon pokroić na 8 kawałków 7 jednakowych i jeden większy ,który będzie stanowił środek ciasta.Kawałki ciasta ustawić w wysmarowanej tortownicy i piec ok 45 min. w temp.180 C a po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego.

czwartek, 10 października 2013

ZEBRA ZE ŚLIWKĄ

Składniki: 
2,5 szkl. mąki  + 2 łyżki  
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 niepełne szkl. cukru 
5 jajek 
1 szkl. pomarańczowej oranżady 
1/2 szkl. oleju słonecznikowego 
aromat pomarańczowy 
2 łyżki kakao 
50 dag śliwek  
Wykonanie: 
Białka oddzielić  od żółtek ubić na sztywną pianę ,stopniowo dodawać cukier, następnie dodać żółtka,do ubitej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.Na koniec wlać olej,oranżadę oraz aromat .Dokładnie wymieszać.Ciasto podzielić na dwie części jedną część wymieszać  z kakao a drugą z 2 łyżkami mąki.Blaszkę posmarować ,wylewać na przemian kłaść łyżką porcję ciasta ciemnego i jasnego.Śliwki umyć wypestkować i przekroić na pół .Na cieście ułożyć śliwki przekrojoną częścią ku górze i lekko docisnąć.Piec ok.40-50 min.w temp. 180 C.Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.Smacznego.

poniedziałek, 7 października 2013

SOS DO DESERÓW CZEKOLADOWO-KARMELOWY

Szybki i tani sposób na domowy sos. Każdy z nas wie, że dobrze dobrany sos potrafi całkowicie zmienić smak potraw. Dziś mam dla was łatwy i szybki przepis na słodki dodatek do prostych deserów. Czekoladowo-karmelowy sos sprawi, że nawet najprostszy deser nabierze charakteru.


Składniki:

½ szklanki pełnego mleka, 500 g karmelków, 450 g wysokiej jakości czekolady mlecznej, szklanka lodów waniliowych, łyżeczka ekstraktu z wanilii.

 Wykonanie:

Do miski wrzucamy karmelki i mleko. Kładziemy ją na dużym garnku wypełnionym wodą i wstawiamy na palnik. Gdy cukierki się rozpuszczą, dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie już gładka, dorzucamy lody i ekstrakt z wanilii. Mieszamy przez 5 minut, a następnie przelewamy sos do sosjerki, albo nakładamy bezpośrednio na deser. Czekoladowo-karmelowy sos do deserów

sobota, 5 października 2013

CIASTO ŚMIETANOWE Z BORÓWKAMI

Składniki:
• 5 jajek,
• 1 i 1/2 szklanki mąki,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 125 g margaryny,
• 1/4 szklanki cukru pudru,
• 2 łyżki kakao,
• 500 g borówek,
• 1 szklanka cukru,
• 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego,
• 3 duże kubki śmietany 18%.

Wykonanie:
• Jajka robić i oddzielić żółtka od białek. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, po czym dodać pokrojoną na kawałki margarynę i posiekać nożem. Następnie dołożyć żółtka oraz cukier puder i energicznie zagnieść gładkie ciasto. Wstawić je do lodówki i chłodzić około 30 min.
• Białka ubić na sztywno. Pod koniec porcjami wsypać cukier. Do ubitej piany dodać budyń i delikatnie połączyć za pomocą łyżki. Do masy stopniowo stopniowo dodawać po 1 łyżce śmietany, mieszając. Borówki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, odstawić na siatce do ocieknięcia.
• Kruche ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i włożyć do natłuszczonej formy. Wierzch oprószyć kakao za pomocą sitka. Na tak przygotowaną spodzie rozłożyć oczyszczone wylać na masę śmietanową. Wierzch wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 170 C i piec około 50 min. Po tym czasie placek wyjąć i ostudzić.Deser można udekorować świeżymi borówkami. Smacznego! ☺

SERNIK DYNIOWY NA ZIMNO

Składniki: 
• 300 g waniliowego serka homogenizowanego,
• ok. 70 dag dyni,
• 40 g cukru,
• 20 g cukru waniliowego,
• 30 g żelatyny + 10 g.
• łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,  
•1 łyżka margaryny do posmarowania tortownicy. 

Wykonanie: 
• Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości. Studzimy. Dodajemy cukry. Miksujemy, aż powstanie gładki mus.
• Ok. 150 g musu przekładamy do innego naczynia, mieszamy z sokiem cytrynowym. Oba musy odstawiamy do ostygnięcia.
• Do garnka z większą ilością musu dodajemy serek waniliowy i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. W 100 ml wrzątku dokładnie rozpuszczamy 30 g żelatyny. Studzimy. Cały czas mieszając, powoli wlewamy do masy serowi-dyniowej. Następnie przekładamy do posmarowanej margaryną tortownicy. Wstawiamy do zamrażalki, by masa stężała.
• Przygotowujemy drugą masę: w 50 ml wrzącej wody rozpuszczamy 10 g żelatyny. Studzimy. Wlewamy do musu z cytryną i mieszamy. Mus wlewamy na zastygniętą masę serową. Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego! ☺

czwartek, 3 października 2013

ROGALIKI Z JABŁKIEM I BANANEM

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego, 4 jabłka, 2 banany, 2 łyżki brązowego cukru, jajko.

 Wykonanie:

Ciasto rozmrozić w pokojowej temperaturze, rozwałkować, jeżeli jest zbyt grube i pokroić w trójkąty. Jabłka i banany pokroić w kostkę i partiami układać w podstawie trójkąta. Na jednym trójkącie musi się znaleźć i jabłko, i banan. Następnie zwijamy ciasto, rolując od podstawy do wierzchołka trójkąta. Każdy rogalik smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20 minut.
Smakują na ciepło i zimno. 
Rogaliki z jabłkiem i bananem

wtorek, 1 października 2013

ŚLIWKOWE Z CYNAMONOWĄ PIANKĄ

Składniki: 
• 3 szklanki mąki pszennej,
• 250 g margaryny,
• 1 szklanka cukru + 3 łyżki,
• 5 jajek,
• 3 łyżki kakao,
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 2 łyżki cynamonu, 
• 1 kg śliwek,
• 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
• tłuszcz do formy.

Wykonanie: 
•Jajka rozbić. Żółtka oddzielić od białek. Z mąki pszennej, margaryny, 3 łyżek cukru, 5 żółtek, 3 łyżek kakao oraz proszku do pieczenia zagnieść ciasto. 1/3 masy wstawić do zamrażalnika, a resztę włożyć do namaszczonej formy. Piec około 15 min. w temp. 180 C.
• Białka ubić na pianę, stopniowo wsypując cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz cynamon i położyć. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić oraz usunąć pestki.
• Na podpieczonym spodzie ułożyć połówki owoców. Następnie wyłożyć cynamonową pinkę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Placek wstawić do piekarnika i piec około 45 min w temp. 180 C. Smacznego! ☺