Składniki: 3 szkl. mąki, 1 szkl. cukru pudru, 1 kostka margaryny, 2 jajka, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łżyki kwaśnej śmietany. 1 l śmietany ,4 białka 3/4 szkl. cukru , budyń śmietankowy, jabłka starte i usmażone. Wykonanie:Mąkę , cukier, margarynę, jajka ,proszek do pieczenia,śmietanę posiekać na stolnicy i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części jedną wyłożyć na blaszkę a drugą dobrze schłodzić aby można było zetrzeć na tarce. Śmietanę ubić osobno ubić białka dodać cukier i połączyć z śmietaną, dodać budyń , wymieszać.Na ciasto wyłożyć usmażone jabłka następnie masę śmietanową i na wierzch zetrzeć ciasto.Piec ok 50 min. w temp. 180 C. Smacznego.
1
pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
sobota, 31 sierpnia 2013
piątek, 30 sierpnia 2013
TORT ARBUZOWY
Składniki: 3 jajka, 15 dag cukru, 15 dag mąki krupczatki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ubić białka,dodać cukier, żółtka,mąkę z proszkiem. Piec ok. 30 min. w temp. 180 C . Masa :24 łyżeczki żelatyny, ok 2 kg. arbuza, 1 melon , 400 ml jogurtu greckiego, 6 łyżek cukru, 2 galaretki wiśniowe. Melona obrać ,oczyścić z nasion i 3/4 zmiksować przy pomocy blendera.Arbuza obrać i również zmiksować blenderem.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 5 min. Miąższ owoców wymieszać z cukrem i jogurtem greckim.Namoczoną żelatynę podgrzać ,dodać do niej suchą galaretkę i dokładnie wymieszać.Tak przygotowaną galaretkę wlać do masy jogurtowej wylać tężejąca na biszkopt i wstawić do lodówki.Zalać galaretką i ozdobić melonem.Smacznego.
czwartek, 29 sierpnia 2013
KARPATKA Z ANANASEM
Składniki: 5 jajek, 1 szkl. mąki tortowej, 125 g margaryny, 1 szkl. wody. Krem:1/2 l mleka, krem karpatka, 250 g masła lub margaryny, puszka ananasa,polewa. Wykonanie:Margaryną przełożyć do rondelka wlać wodę i gotować.Dodać mąkę dokładnie wymieszać. Ostudzić.Do zimnej masy wbić jajka i zmiksować mikserem.Upiec dwa placki. W szkl. zimnego mleka rozprowadzić krem ,pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobiony krem i chwilę mieszać aby nie było grudek.Wystudzić.Wystudzoną masę zmiksować z masłem na puszysty krem.Do kremu dodać pokrojone w kostkę ananasy i wymieszać.Smacznego.
środa, 28 sierpnia 2013
CIASTO KOKOSOWE Z MALINAMI
Składniki: Ciasto kakaowe:3 szkl. mąki, 1 kostka margaryny , 3/4 szkl, cukru pudru, 4 żółtka, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody. Ciasto kokosowe:4 białka, 1 szkl, cukru, budyń śmietankowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g wiórek kokosowych, 5-6 łyżek śmietany kwaśnej. 1 l malin Wykonanie:Mąkę,cukier,margarynę, żółtka i proszek posiekać na stolnicy nożem a następnie zagnieść podzielić na dwie części, pierwszą wyłożyć blaszkę drugą włożyć do lodówki.Białka ubić na sztywno,dodać cukier.Wymieszać mąkę ziemniaczaną, budyń i kokos i dodać do ubitych białek.Dodać śmietanę i wymieszać, tak przygotowane ciasto wylać na ciast ciemne ułożyć maliny a na wierzch drugą połowę ciasta ciemnego. Piec 50 min. w temp. 180 C.
Smacznego.
Smacznego.
poniedziałek, 26 sierpnia 2013
SERNICZEK Z ARBUZEM I JABŁKAMI
Składniki: op. okrągłych biszkoptów, 4 serki homogenizowane waniliowe, 200 ml śmietanki 30 %, 4 łyżki cukru pudru, 3 łyżki żelatyny, 2 op. galaretki wiśniowej, 2 jabłka, ćwierć arbuza. Wykonanie: Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody i odstawić by napęczniała,następnie żelatynę rozpuścić podgrzewając na wolnym ogniu.Serki zmiksować , śmietanę z cukrem ubić na sztywno dodać do serków wymieszać następnie dodać żelatynę i wyłożyć na biszkopty. Wstawić do lodówki aby masa stężała.Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzącej wody , z miąższu jabłka i arbuza powycinać kuleczki i poukładać na masie serowej gdy galaretka stężeje zalać.Smacznego.
niedziela, 25 sierpnia 2013
TORCIK ŚMIETANOWO-JOGURTOWY
Składniki:
Ciasto:0,5 szklanki mąki,
0,5 szklanki wody,
2 jajka,
5 dag masła lub margaryny,
szczypta soli.
Masa:
jogurt naturalny (duży – 390 g),
szklanka kremówki,
1/3 szklanki cukru,
1,5 opakowania galaretki (ananasowa, brzoskwiniowa),
puszka brzoskwiń,
puszka ananasów.
Bułka tarta i tłuszcz do tortownicy.
Wykonanie:
Zagotować pół szklanki wody z masłem lub margaryną, dodać szczyptę soli i mąkę.Nie zdejmując z ognia, mieszać energicznie, aż masa zacznie zwijać się w kulkę.
Odstawić do ostygnięcia.
Masę przełożyć do miski i dodawać po jednym jajku, ciągle miksując.
Przygotować tortownicę smarując ją tłuszczem i posypując bułką tartą.
Wyłożyć do niej masę i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 35 minut.
Owoce odsączyć, a soki wymieszać ze sobą.
Galaretkę zalać szklanką wymieszanych soków, dodać cukier i podgrzewać aż składniki się rozpuszczą.
Do ciepłej galaretki dodać jogurt i pokrojone owoce (część zostawić do dekoracji).
Kremówkę ubić na sztywno i dodać do jogurtowej masy.
Odstawić do lodówki od czasu do czasu mieszać, sprawdzając czy masa tężeje.
Jeżeli zaczyna gęstnieć, wlać ją na spód ciasta i wstawić do lodówki.
Przed podaniem udekorować pozostawionymi owocami.
piątek, 23 sierpnia 2013
BISZKOPT Z KOKOSEM
- Biszkopt:
- 5-6 jaj
- 1 SZKL CUKRU
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
- 1 budyń śmietankowy lub wanil. bez cukru
- 1 szkl mąki pszennej
- MASA1:
- 3 szkl wody
- 1 szklanka cukru
- 1,50 kg jabłek
- 2 budynie śmietankowe
- MASA 2:
- 1 szk cukru
- 20 dag margaryny
- 20 dag kokosu
- 2 jajka
Przygotowanie
-
Upiec biszkopt z podanych składników. Nie wyciągac z formy.
-
MASA1: W tej wodzie zaparzyć jabłka - obrane, pokrojone w ósemki.
W wodzie z jabłek ugotować budyń ( uprzednio rozpuszczony w 1/2 szkl
wody. Wystudzić.
-
MASA2: Smażyć składniki 5 minut. Po ściągnięciu z ognia wbić 2 całe jajka, szybko mieszając i wystudzić.
-
Wykonanie końcowe: na biszkopt ułozyć jabłka odsączone, zalać budyniem, masą kokosowa. Zapiec całośc ok 15 minut.
CIASTO Z PORZECZKĄ
Ciasto: 3 szkl. mąki, 2 łyżki kakao, 200 g margaryny , 1 szkl. cukru, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy. Wykonanie: Mąkę połączyć z kakao,proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę.Dodać cukier, cukier waniliowy,masło,żółtka wszystko posiekać nożem i wyrobić na jednolita masę. Podzielić na dwie części włożyć do lodówki. Masa:4 białka, szkl. cukru kryształu, budyń waniliowy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.400 ml śmietany 18%, 10 dag wiórek kokosowych.2 szk. umytych i obranych porzeczek.
Wykonanie: Białka ubić dodać cukier ubijać aż piana będzie lśniąca.Dodać do piany budyń oraz mąkę ziemniaczaną następnie kokos i delikatnie wymieszać i dodawać stopniowo dolewać śmietanę.Połączyć.Blachę posmarować jedną cześć ciasta zetrzeć na tarce na ciasto wylać masę z białek i śmietany, na masie położyć porzeczki i zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok,godz. w temp 180 C.Wystudzone ciasto polać polewą.Smacznego.
Wykonanie: Białka ubić dodać cukier ubijać aż piana będzie lśniąca.Dodać do piany budyń oraz mąkę ziemniaczaną następnie kokos i delikatnie wymieszać i dodawać stopniowo dolewać śmietanę.Połączyć.Blachę posmarować jedną cześć ciasta zetrzeć na tarce na ciasto wylać masę z białek i śmietany, na masie położyć porzeczki i zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok,godz. w temp 180 C.Wystudzone ciasto polać polewą.Smacznego.
czwartek, 22 sierpnia 2013
DESER ŚMIETANKOWY
Składniki:
1l śmietanki 30%,5 łyżek cukru pudru,
2 cukry waniliowe,
2 galaretki o różnych kolorach,
6 łyżek żelatyny,
owoce z puszki (np. brzoskwinie, morele, ananasy ).
Wykonanie:
Przygotować galaretki (każdą oddzielnie ) z połowy ilości wody jaka jest podana w przepisie.Galaretki odstawić do stężenia, a następnie pokroić w kostkę.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno.
Do żelatyny dodać niewielką ilość zimnej wody a następnie wstawić ją do gorącej kąpieli ciągle mieszając aż się rozpuści.
Ciepłą wlać do ubitej śmietanki, delikatnie wymieszać, a następnie dodać pokrojoną galaretkę i owoce.
Wszystko przelać do tortownicy i wstawić do lodówki na około godzinę.
niedziela, 18 sierpnia 2013
TORT MAKOWO-TRUSKAWKOWY
BISZKOPT MAKOWY:
Składniki:
BISZKOPT:
Składniki:
MASA BUDYNIOWA:
Składniki:
MASA TRUSKAWKOWA:
Składniki:
Sposób przygotowania:
WARSTWY:
I biszkopt
II masa budyniowa
III masa truskawkowa
IV biszkopt makowy
V masa budyniowa
VI masa truskawkowa
VII biszkopt
VIII masa budyniowa
IX masa truskawkowa
X biszkopt makowy
XI dekoracja
Składniki:
- 5 jaj
- 5 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
- łyżeczka proszku do piecz.
- 60g suchego maku
- Ubijamy jajka przez ok. 15 minut dodając po trochu cukru..
- Do ubitej piany przesiewamy mąkę z proszkiem do piecz. oraz dodajemy mak.
- Delikatnie mieszamy.
- Wylewamy na tortownice wysmarowaną tłuszczem.
- Pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
- Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 części.
BISZKOPT:
Składniki:
- 6 jaj
- 3/4 szkl. cukru
- 1,5 szkl. mąki
- łyżeczka i pół proszku do piecz.
- Ubijamy jajka przez ok. 15 minut dodając po trochu cukru..
- Do ubitej piany przesiewamy mąkę z proszkiem do piecz.
- Delikatnie mieszamy.
- Wylewamy na tortownice wysmarowaną tłuszczem.
- Pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
- Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 części.
MASA BUDYNIOWA:
Składniki:
- 2 szkl. mleka
- budyń śmietankowy
- kostka masła
- Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu.
- Chłodzimy nakryty ścierką, aby nie powstał kożuch.
- Miksujemy masło, dodając po łyżce budyniu.
- Gładką masę wstawiamy do lodówki na pół godziny przed przekładaniem tortu.
MASA TRUSKAWKOWA:
Składniki:
- 500g truskawek
- 1/2 szkl. wody
- galaretka truskawkowa
- budyń śmietankowy
- 1/4 szkl. wody
- 1/2 szkl cukru
Sposób przygotowania:
- Truskawki dokładnie rozdrabniamy blenderem i gotujemy z cukrem i 1/2 szkl. wody.
- Do gotujących się truskawek wsypujemy suchą galaretkę; mieszamy.
- Budyń rozpuszczamy w 1/4 szkl. wody i wlewamy do truskawek; gotujemy ciągle mieszając.
- Odstawiamy do schłodzenia.
WARSTWY:
I biszkopt
II masa budyniowa
III masa truskawkowa
IV biszkopt makowy
V masa budyniowa
VI masa truskawkowa
VII biszkopt
VIII masa budyniowa
IX masa truskawkowa
X biszkopt makowy
XI dekoracja
sobota, 17 sierpnia 2013
CIASTO Z PAPIERÓWKAMI
Składniki:
1 kg jabłek papierówek,1 szklanka mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
5 jajek,
¾ szklanki cukru,
2 łyżki grubego cukru kryształu,
1 łyżka cynamonu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier puder do posypania,
tłuszcz i bułka tarta do formy.
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek.Ubić mikserem.
Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier i dalej ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.
Żółtka rozkłócić widelcem i powoli dodać do piany, lekko wymieszać.
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do piany i delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
Ciasto wlać do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki i ułożyć na wierzchu ciasta.
Posypać grubym cukrem i cynamonem.
Piec 30-35 minut w temperaturze 160-170 stopni.
Tym, którzy wolą słodszą wersję ciasta, proponuję posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.
SERNIK KOKOSOWY
CIASTO:1 1/2 szkl. mąki, 1/ 4 kostki margaryny, 1 jajko, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,1/ 2 szkl. cukru, 1 waniliowy. Ciasto zagnieść i wyłożyć blaszkę SER:1 kg sera może być z wiaderka do serników, 4 łyżki śmietany, 1 cukier waniliowy, 4 łyżeczki oleju, 6 żółtek, 2 budynie śmietankowe, 1 szkl. cukru, 2 szkl. mleka( przegotować i wystudzić) Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem,olej, dodać ser,śmietanę,budynie, i mleko bardzo powoli.Dobrze wymieszać wylać na blaszkę . Ubić białka z 8 łyżkami cukru kryształu i dodać 15 dag wiórek kokosowych.Wylać na ser i piec ok 1 godz. Smacznego.
środa, 14 sierpnia 2013
DESER MELONOWY
Składniki:
- 1 nieduży melon (żółty),- 1 twarożek homogenizowany (normalnie tłusty),
- 1 opak. śmietany kremówki,
- ½ szklanki cukru pudru,
- 2 jajka,
- 2 opakowania galaretki owocowej (jasnej, np. cytrynowej),
- kandyzowane owoce do przybrania.
Wykonanie:
1) Przygotowujemy galaretki. Każdą z nich rozpuszczamy w 400 ml wody, w dwóch oddzielnych naczyniach. Pozostawiamy do ostygnięcia.2) Melon rozkrawamy i wybieramy łyżeczką miąższ, w miarę możliwości w kształcie zbliżonym do półkuli. Jeśli mamy gałkę do lodów, będą to na pewno zgrabniejsze kuleczki. Układamy je w miseczce i zalewamy sokiem, który wypłynął w trakcie wybierania z owocu. Resztę melona, skrawamy nożem i miksujemy, lub drobno siekamy. Przygotowane owoce odkładamy w chłodne miejsce.
3) Serek łączymy ze śmietaną. Dodajemy żółtka utarte z cukrem pudrem. Mieszamy z wystudzoną galaretką i drobno skrojonym melonem. Wylewamy do przygotowanego naczynia. Odkładamy do lodówki, aby krem stężał ( ok. 30 min.). Gdy konsystencja kremu jest stała, układamy na wierzchu półkulki melona, kandyzowane owoce i zalewamy drugą galaretką. Całość wkładamy do lodówki na następne 30 min.
ŚMIETANKOWY SALCESON
Składniki:
1l śmietanki 30%,5 łyżek cukru pudru,
2 cukry waniliowe,
2 galaretki o różnych kolorach,
6 łyżek żelatyny,
owoce z puszki (np. brzoskwinie, morele, ananasy ).
Wykonanie:
Przygotować galaretki (każdą oddzielnie ) z połowy ilości wody jaka jest podana w przepisie.Galaretki odstawić do stężenia, a następnie pokroić w kostkę.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno.
Do żelatyny dodać niewielką ilość zimnej wody a następnie wstawić ją do gorącej kąpieli ciągle mieszając aż się rozpuści.
Ciepłą wlać do ubitej śmietanki, delikatnie wymieszać, a następnie dodać pokrojoną galaretkę i owoce.
Wszystko przelać do tortownicy i wstawić do lodówki na około godzinę.
poniedziałek, 12 sierpnia 2013
DESER MORELOWY
Składniki:
- 1 duża puszka moreli w syropie ( 500g),- 3 jajka,
- 200g śmietanki słodkiej 30%,
- 90 g cukru pudru,
- 100 g mielonych migdałów,
- garść płatków migdałowych,
- masło do posmarowania formy,
- zapach waniliowy (opcjonalnie).
Wykonanie:
1) Morele starannie osączamy z syropu. Formę do pieczenia (najlepiej taką, którą możemy podać potem na stół) smarujemy masłem. Układamy w niej ciasno morele – stroną przeciętą do góry.2) Jajka ubijamy widelcem w misce, jak na omlet. Dodajemy (cały czas ubijając) śmietankę, cukier puder, mielone migdały i zapach waniliowy. Masa powinna stać się gładka. Zalewamy nią morele ułożone w formie.
3) Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 st. C.) na ok. 30 min. Wyjmujemy, gdy masa jajeczna jest ścięta na całej powierzchni i ładnie przyrumieniona.
4) Na suchej patelni przyrumieniamy lekko płatki migdałowe i osypujemy nimi wierzch wyjętego deseru.
PANNA COTTA Z GALARETKĄ
Panna cotta to deser do popołudniowej kawki hm.. ślinka cieknie. Składniki:2-3 gruszki z kompotu, 2 brzoskwinie z syropu, 2 szkl, kremówki, 2 galaretki truskawkowe, niepełna szkl. mleka, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny, laska wanilii. Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody(czyli połowie ilości podanej na op.) Owoce pokrój w kostkę wymieszaj z galaretką przelej do formy i wstaw do lodówki.Śmietankę i mleko wlej do garnka dodać cukier i wanilię ,mocno podgrzać ale nie gotować.Dodać żelatynę wymieszać i wystudzić.Usunąć kawałki wanilii, przelać na galaretkę i schłodzić.Smacznego.
niedziela, 11 sierpnia 2013
SERNIK NA ZIMNO
Składniki:
¾ kg mielonego sera białego,10 dag masła,
5 jaj,
15 dag cukru pudru,
cukier waniliowy,
2 krople aromatu waniliowego,
20 dag bakalii (orzechy włoskie, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki),
skórka otarta z 1 cytryny,
30 dag podłużnych biszkoptów.
Dodatkowo: przeźroczysta folia.
Wykonanie:
Rodzynki myjemy i suszymy.Migdały zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
Orzechy obieramy i siekamy na mniejsze kawałki.
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka.
Masło (nie z lodówki!) rozcieramy mikserem na jednolitą masę.
Dodajemy po kolei: po łyżce sera, jednym żółtku i części cukru.
Kiedy wymieszamy już cały ser, cukier waniliowy i wszystkie żółtka, do masy dodajemy cukier puder i aromat waniliowy oraz skórkę cytrynową.
4 białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą.
Dodajemy bakalie, pozostawiając niewielką ich część do ozdobienia sernika.
Dno i boki tortownicy wykładamy biszkoptami.
Nakładamy warstwę masy, na to warstwa biszkoptów i znowu masa, biszkopty i trzecia część masy.
Ozdabiamy sernik resztą bakalii.
Zawijamy całość w przeźroczystą folię i odstawiamy na parę godzin do lodówki.
piątek, 9 sierpnia 2013
PIANKA Z JABŁKAMI
Pianka z jabłkami to lekki deser.Zamiast jabłek można wykorzystać gruszki.Śnieżkę połącz wtedy z łyżką kakao. Składniki:3-4 jabłka, 3 paczki herbatników, 2 op. śnieżki, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki brązowego cukru, 5 łyżeczek żelatyny,1/2 łyżeczki cynamonu. Wykonanie: Formę keksową wyłożyć folią spożywczą. Jabłka obrać i pokroić w kostkę,skropić je sokiem z cytryny.Posypać brązowym cukrem i cynamonem.Przełożyć do rondla dodać 1/2 szkl. wody i dusić ok 10 min. Do gorących jabłek dodać 2 łyżeczki żelatyny i wymieszać.Połowę przełożyć na dno formy. Wystudzić. Zanim galaretka do końca stężeje ułożyć trzeba warstwę herbatników.Śnieżkę ubić z 350 ml mleka,pozostałą żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody.Przestudź i połącz z ubitą śnieżką. Część masy przełóż na warstwę herbatników i przykryj kolejną warstwą herbatników. Schłodź.Na herbatniki wylej tężejącą galaretkę z jabłkami.Smacznego.
czwartek, 8 sierpnia 2013
SZARLOTKA Z IMBIREM
Zaczynają pojawiać się jabłka papierówki na placka idealne a szarlotka wychodzi pychota.
Składniki:
Składniki:
- 350g mąki
- 250g masła
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 100g serka mascarpone
- ok 1kg soczystych jabłek o zwartym miąższu
- 2-3 łyżki cukru waniliowego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
- 1/3 szklanki rodzynek
- 50 ml rumu
- 1 białko i 1 jajko do posmarowania ciasta
- Z ziemnego masła, żółtek, cukru pudru, mąki i serka mascarpone zagnieść kruche ciasto. Tylko do połączenia się składników. Zawinąć w folię i schłodzić przez ok 1 godzinę w lodówce.
- Rodzynki sparzyć wrzątkiem i zalać rumem, by zmiękły.
- Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Skropić lekko sokiem z cytryny, by nie zbrązowiały. Doprawić do smaku cukrem waniliowym, imbirem. Dodać namoczone rodzynki, wymieszać i odstawić, by owoce lekko puściły sok.
- Schłodzone kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedna powinna być nieco większa od drugiej.
- Większą część ciasta rozwałkować. Wyłożyć dno i boki natłuszczonej niskiej foremki o średnicy ok. 25cm i ponownie wstawić do lodówki, by nie skurczyło się podczas pieczenia.
- Białko jajka lekko ubić i posmarować dno placka. Oprószyć lekko mąką. Zapobiegnie to nasiąknięciu ciasta sokiem z owoców.
- Jabłka wyłożyć na całą powierzchnię ciasta.
- Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć jabłka. Nadmiar ciasta odciąć, posmarować brzegi białkiem i dobrze ze sobą skleić. Na górze zrobić nożem kilka nacięć, by dać upust zbierającej się parze.
- Z resztek ciasta można wyciąć dekoracyjne wzorki i ozdobić placek. Wierzch posmarować rozmąconym jakiem.
- Piec ok 45 minut w 190°C na złoty kolor.
piątek, 2 sierpnia 2013
SZARLOTKA PO KRÓLEWSKU
Najlepszy sposób na poprawienie humoru to pachnące, gorące ciasto dziś jest to szarlotka.
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 kg jabłek,
1,5 opakowania galaretki owocowej,
pół tabliczki czekolady mlecznej,
1,5 łyżki cukru pudru,
2 opakowania śmietan-fix,
pół l śmietanki kremówki,
tłuszcz i bułka tarta wysmarowania do formy.
Białka ubić z 4 łyżkami cukru na sztywną pianę.
Do piany dodać żółtka, obie mąki i proszek do pieczenia.
Delikatnie połączyć składniki.
Ciasto wlać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić i dusić aż się rozpadną.
Do gorących jabłek wsypać 1,5 opakowania galaretki i energicznie wymieszać aż się rozpuści.
Gorącą masę wyłożyć na upieczony biszkopt.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixami i rozłożyć na masie jabłkowej.
Ciasto posypać startą czekoladą.
Schłodzić w lodówce.
Składniki:
5 jajek,4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 kg jabłek,
1,5 opakowania galaretki owocowej,
pół tabliczki czekolady mlecznej,
1,5 łyżki cukru pudru,
2 opakowania śmietan-fix,
pół l śmietanki kremówki,
tłuszcz i bułka tarta wysmarowania do formy.
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić z 4 łyżkami cukru na sztywną pianę.
Do piany dodać żółtka, obie mąki i proszek do pieczenia.
Delikatnie połączyć składniki.
Ciasto wlać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić i dusić aż się rozpadną.
Do gorących jabłek wsypać 1,5 opakowania galaretki i energicznie wymieszać aż się rozpuści.
Gorącą masę wyłożyć na upieczony biszkopt.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixami i rozłożyć na masie jabłkowej.
Ciasto posypać startą czekoladą.
Schłodzić w lodówce.
czwartek, 1 sierpnia 2013
BRZOSKWINIE Z KREMEM TRUSKAWKOWYM
Składniki:
- 25 dag świeżych truskawek,- 50 dag brzoskwiń z kompotu,
- 1/2 szklanki Ramy Cremefine do ubijania,
- 10 dag cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 1/2 cytryny.
Wykonanie:
1) Truskawki dokładnie opłukać, odsączyć, usunąć szypułki, skropić sokiem z cytryny.2) Ubić Ramę Cremefine, dodajac pod koniec cukier waniliowy.
3) 20 dag truskawek przetrzeć przez sito, resztę pozostawić do dekoracji.
4) Przetartą masę truskawkową wymieszać z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z ubitą Ramą Cremefine.
5) Połówki brzoskwiń ułożyc na okrągłym półmisku, napełnić kremem truskawkowym i udekorować pozostałymi truskawkami.
CIASTO Z KREMEM KOKOSOWYM I TRUSKAWKAMI
Składniki:
szklanka mąki,1/2 szklanki cukru,
2 jajka,
1/4 szklanki oleju,
1/4 szklanki soku ananasowego,
1,5 łyżki proszku do pieczenia,
0,5 l śmietany kremówki (30%),
0,5 paczki wiórków kokosowych,
2 tabliczki białej czekolady,
0,5 szklanki soku z ananasa,
galaretka truskawkowa,
cztery plastry ananasa,
kilka truskawek,
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy.
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok ananasowy i olej.
Wszystkie składniki zmiksować.
Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 25 minut.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody.
Odstawić do stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno.
Czekoladę podzielić na cząstki.
Rozpuścić na parze i lekko przestudzić, ale jeszcze płynną dodać do śmietany.
Wszystko wymieszać razem z wiórkami kokosowymi.
Ciasto nasączyć sokiem ananasowym.
Wyłożyć krem z bitej śmietany.
Ułożyć truskawki i plastry ananasa.
Polać lekko stężoną galaretką.
Subskrybuj:
Posty (Atom)