pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 31 lipca 2013

MELBA TRUSKAWKOWA

Składniki:

- 600 g truskawek,
- 6 kulek lodów waniliowych,
- Rama Cremefine do ubijania,
- sok z 1 cytryny,
- 40g cukru pudru,
- 40g płatków migdałów.

Wykonanie:

1) W nagrzanym rondelku zrumień bez tłuszczu płatki migdałów i ostudź je.

2) Usuń szypułki z truskawek. Zmiksuj 100g truskawek z cukrem pudrem i sokiem wyciśniętym z cytryny
aż do uzyskania jednolitej masy.

3) Pozostałe truskawki przekrój na pół. Przełóż masę do 6 pucharków do każdego dodając po 1 kulce lodów waniliowych i pozostałe truskawki.

4) Udekoruj ubitą Ramą Cremefine i zrumienionymi migdałami. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Przed udekorowaniem Ramą Cremefine, możesz polać lody i truskawki łyżeczką koniaku lub wódki. Dodatkowo do Ramy Cremefine można dodać przetarta laskę wanilii. Melba truskawkowa

wtorek, 30 lipca 2013

SERNIK BEZ SERA NA ZIMNO

Składniki:1l mleka, 5 jajek, 0.5 l śmietany, 1 cukier waniliowy                                                    Mleko zagotować,dodać do niego jajka ubite z śmietaną , gotować cały czas mieszając aż powstanie serek.Odcedzić na gazie i wystudzić.                                      Masa:1 kostka masła, 15 dag cukru pudru można dać więcej jeśli lubisz słodsze, olejek waniliowy, paczka biszkoptów,dowolna galaretka.                                                             Masło ucieramy dodać cukier,olejek gdy masa jest puszysta dodać wystudzony serek i ucierać.Tortownicę wykładamy biszkoptami,przykrywamy masą serową i zalewamy galaretką Smacznego.

poniedziałek, 29 lipca 2013

LODY WIŚNIOWE

Sezon w pełni, upał doskwiera na osłodę proponuję pyszne lody,składnik owocowy może być dowolny.                                                                                                                                       Składniki:                                                                                                                             400g wiśni bez pestek,  2,5 szkl. kremówki, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej, 2 łyżki brązowego cukru, cukier lub aromat waniliowy.      Wykonanie:                                                                                                                            Wiśnie przełóż do rondla,wsyp cukier i cukier waniliowy,dodaj 1/3 szkl. wody i zagotuj. Wystudź i zmiksuj na puree.Mocno schłodzoną kremówkę ubijaj,gdy będzie gotowe dodaj skondensowane mleko partiami.Miksuj ok 5-6 min.Czekoladę pokrój na małe kawałki i dodaj do masy na koniec dodaj zmiksowane owoce.Zamrażać ok 5 godz. Smacznego.                                                                                                                                                                                                       

niedziela, 28 lipca 2013

TARTA Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Składniki:

2 szklani pszennej mąki,
0,5 szklanki cukru,
0,5 kostki masła,
3 żółtka,
4 łyżki śmietany,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
słoiczek przecieru jabłkowego,
400 g śmietany kremówki,
2 „śnieżki”,
15 dag truskawek,
15 dag winogron,
4 kiwi,
puszka brzoskwiń.
Wykonanie:Do przesianej mąki dodać masło, posiekać je nożem.

Dodać żółtka, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia, szczyptę soli.

Szybko zagnieść ciasto.

Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.

Oziębione ciasto rozwałkować na okrągły placek i za pomocą wałka przełożyć do formy na tartę.

Zwisające kawałki ciasta odciąć nożem.

Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Musi mieć złoty kolor.

Śmietanę kremówkę połączyć ze „śnieżkami” i ubić mikserem na sztywno.

Upieczoną i wystudzoną tartę posmarować przecierem jabłkowym.

Na nim ułożyć bitą śmietanę i udekorować owocami. Tarta z bitą śmietaną i owocami

piątek, 26 lipca 2013

TARTA Z RABARBAREM I SEREM

Tarta z rabarbarem i serkiem jest aromatyczna , wytrawna po prostu doskonała na tą porę.

Składniki:

Ciasto:

szklanka mąki,
pół kostki masła,
żółtko,
2 łyżki cukru,
pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Nadzienie:

70 dag rabarbaru,
szklanka syropu malinowego,
łyżka cukru,
20 dag chudego, białego sera,
łyżka cukru waniliowego,
kopiasta łyżka cukru,
3 łyżki śmietany kremówki.

Kruszonka:

¾ szklanki mąki,
pół kostki masła,
pół szklanki cukru.

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem.

Dodać cukier, żółtko, śmietanę, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto.

Wstawić do lodówki na pół godziny.

Rabarbar obrać z włókien, pokroić, posypać łyżką cukru i zalać syropem malinowym.

Odstawić na pół godziny.

Ser zmiksować z cukrami i śmietaną.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek.

Wyłożyć nim formę na tartę, nakłuć widelcem w kilku miejscach.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 8 minut.

Tartę posmarować serkiem, następnie ułożyć rabarbar odsączony z soku malinowego.

Z mąki, masła i cukru zrobić kruszonkę, zagniatając ciasto, aż powstaną grudki.

Posypać nią tartę.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut. Tarta z serem i rabarbarem

CIASTO Z WIŚNIAMI

Składniki:

1,5 kostki masła,
0,5 kg mąki,
50 dag cukru,
4 żółtka,
4 białka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki cukru pudru,
1 kg wiśni.

Wykonanie:

Wiśnie (mogą być mrożone lub zawekowane) wydrylować.

A następnie zagotować z 30 - 40 dag cukru do smaku (zależy od smaku wiśni, bywają słodkie i kwaśne).

Po wystudzeniu odlać sok.

Zmieszać ze sobą mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka.

Zagnieść ciasto.

Rozwałkować, rozłożyć na blasze.

Piec w 170 stopniach na złoty kolor około 20 minut.


Po wyjęciu ciasta ułożyć na nim wiśnie.

Ubić białka z 2 łyżkami cukru pudru.

Powstałą pianę – krem rozłożyć na wiśniach.

Następnie powtórnie włożyć ciasto do ciepłego piekarnika i piec około 10 minut aż wierzch ciasta zbrązowieje. Ciasto z wiśniami

środa, 24 lipca 2013

MAŚLANKOWY PLACEK Z RABARBAREM

Składniki:

Ciasto: 2,5 szklanki mąki, ¾ szklanki cukru, szklanka maślanki, torebka cukru waniliowego, pół szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Kruszonka: ¾ szklanki mąki, pół szklanki cukru, pół kostki masła, 1 kg rabarbaru, pół szklanki soku malinowego.

Wykonanie:

Cukier, jajka, maślankę, olej miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i zalewamy sokiem malinowym. Odstawiamy na pół godziny. Następnie odcedzamy sok, a rabarbar układamy na cieście. Miękkie masło, cukier i mąkę mieszamy, aż powstaną grudki. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Smacznego.Maślankowy placek z rabarbarem

poniedziałek, 22 lipca 2013

PLACEK BEZOWY Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

Biszkopt:

3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
5 jajek,
3 łyżki kakao,
płaska łyżka octu,
łyżka proszku do pieczenia.

Krem:

pół kostki masła,
pół kostki margaryny,
2 jajka,
6 łyżek cukru,
30 dag truskawek świeżych lub mrożonych.

Kartonik małych bezów.

Polewa:

0,5 kostki masła,
cukier,
woda,
kakao.

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek.

Białka i cukier ubić na sztywną pianę.

Dodać mąkę i całość wymieszać.

Żółtka utrzeć z octem.

Dodać kakao z proszkiem do pieczenia.

Połączyć z masą z białek.

Wstawić masę do piekarnika i piec biszkopt w temperaturze 170 stopni C przez 30 minut.

Przeznaczone na krem jajka ubić mikserem razem z cukrem, na parze, na puszystą masę.

Wystudzić.

Następnie powoli dodawać do utartego masła z margaryną, ciągle miksując.

Do kremu dodawać partiami truskawki także ucierając.

Ostudzony biszkopt przekroić w poprzek, posmarować połową kremu, ułożyć bezy, nałożyć resztę kremu i przykryć biszkoptem.

Masło i cukier rozpuścić w wodzie na niewielkim ogniu.

Dodać kakao i cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło.

Polewa nie może się zagotować.

Wierzch placka polać gotową polewą czekoladową.

Udekorować pozostałymi bezami. Placek bezowy z truskawkami

sobota, 20 lipca 2013

TARTA JOGURTOWO-CYTRYNOWA

Składniki:

Ciasto:

25 dag mąki,
10 dag masła,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 żółtko,
szczypta soli,
5 dag cukru.

Masa:

skórka starta z 1 cytryny,
½ pełnotłustego jogurtu (bałkański),
3 łyżki soku z cytryny,
400 ml śmietany kremówki,
6 łyżek soku ananasowego,
5-8 krążków ananasa z puszki,
10 dag cukru,
20 g żelatyny.

Wykonanie:

Mąkę zagniatamy z masłem, żółtkiem, solą, cukrem i cukrem waniliowym.

Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut, po czym wstawiamy je do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Po wyjęciu ciasta z lodówki odczekujemy 10 minut, a następnie wałkujemy.

Formę (28 cm) smarujemy odrobiną masła i wykładamy ją ciastem.

Nakłuwamy w wielu miejscach spód ciasta widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Mieszamy jogurt z cukrem, skórką i sokiem cytrynowym.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno.

Sok z ananasa podgrzewamy, rozpuszczamy w nim żelatynę, po czym powoli, już po zdjęciu z ognia, dodajemy jogurt.

Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Do zastygającego kremu jogurtowego dodajemy bitą śmietanę.

Kruchy spód smarujemy masą i wstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zastygła.

Przed podaniem dekorujemy kawałkami ananasa. Tarta jogurtowo - cytrynowa

piątek, 19 lipca 2013

SERNIK NA ZIMNO Z JAGODAMI

Składniki:

1 paczka biszkoptów (okrągłych),
40 dag białego sera,
300 ml śmietany 30%,
łyżeczka cukru waniliowego,
0,5 szklanki cukru,
0,5 l jagód,
3 żółtka,
10 g żelatyny,
1 galaretka z owoców leśnych.

Poncz:

0,5 szklanki przegotowanej wody,
3 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka cukru.

Wykonanie:

Do sera dodać cukier, cukier waniliowy, 3 żółtka i zmiksować na gładką masę.

Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody, następnie podgrzać ją aż się rozpuści.

Ostudzić i połączyć z masą serową.

Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z serem.

Połowę umytych i przebranych jagód dodać do masy serowej.

Na poncz przygotować pół szklanki przegotowanej, ostudzonej wody, dodać cukier i sok z cytryny.

Biszkoptami wypełnić tortownicę.

Nasączyć je przygotowanym ponczem.

Wyłożyć masę serową.

Na trzy godziny wstawić do lodówki.

Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia.

Sernik wyjąć z lodówki, ułożyć na nim pozostałe jagody i zalać tężejącą galaretką.

Wstawić do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje. Sernik na zimno z jagodami

CIASTO Z WIŚNIAMI

Składniki:

1,5 kostki masła,
0,5 kg mąki,
50 dag cukru,
4 żółtka,
4 białka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki cukru pudru,
1 kg wiśni.
Wykonanie:                                                                                                                                       Wiśnie (mogą być mrożone lub zawekowane) wydrylować.

A następnie zagotować z 30 - 40 dag cukru do smaku (zależy od smaku wiśni, bywają słodkie i kwaśne).

Po wystudzeniu odlać sok.

Zmieszać ze sobą mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka.

Zagnieść ciasto.

Rozwałkować, rozłożyć na blasze.

Piec w 170 stopniach na złoty kolor około 20 minut.


Po wyjęciu ciasta ułożyć na nim wiśnie.

Ubić białka z 2 łyżkami cukru pudru.

Powstałą pianę – krem rozłożyć na wiśniach.

Następnie powtórnie włożyć ciasto do ciepłego piekarnika i piec około 10 minut aż wierzch ciasta zbrązowieje. Ciasto z wiśniami

środa, 17 lipca 2013

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

Zamiast truskawek można dać maliny.                                                                   Składniki:

2 jaja,
0,5 szklanki mąki,
0,5 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
krem do karpatki,
0,5 kg truskawek,
galaretka.

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno.

Do białek dodawać jednocześnie mieszając: żółtka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia.

Ciasto włożyć do zimnego piekarnika.

Ustawić go na 170 stopni.

Piec około 25 minut.

Krem do karpatki zrobić według przepisu na opakowaniu.

Truskawki pokroić na części.

Po wystudzeniu, na biszkopt wylać zrobiony krem.

Następnie ułożyć na nim truskawki, każdą delikatnie dociskając.

Zrobić galaretkę według przepisu na torebce i tężejącą zalać truskawki.

Ciasto trzymać w lodówce aż do momentu całkowitego stężenia galaretki. Biszkopt z truskawkami

poniedziałek, 15 lipca 2013

MAŚLANKOWY PLACEK Z JAGODAMI

Składniki:

0,5 kg jagód,
1 szklanka maślanki,
2 jaja,
szklanka cukru,
torebka cukru waniliowego,
1/2 szklanki oleju,
2,5 szklanki mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia.



Kruszonka:

3/4 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru,
1/2 kostki masła.

Wykonanie:

Cukier i jaja ubijamy mikserem dodając szklankę maślanki i olej.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i dodajemy do ciasta.

Ciasto wkładamy na blachę uprzednio posmarowaną tłuszczem i posypaną
bułką tartą.

Na cieście układamy umyte jagody.

Przygotowanie kruszonki:

Miękkie masło, cukier i mąkę mieszamy tak, aby powstały grudki.

Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto.

Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Możemy wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Maślankowy placek z jagodami

niedziela, 14 lipca 2013

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
*zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią
Smacznego :).

sobota, 13 lipca 2013

SERNIK NA ZIMNO Z CYNAMONOWYM SPODEM

Składniki:

Biszkopt: pół szklanki mąki, łyżka cukru, 2 jaja, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 80 g masła, łyżka brązowego cukru, łyżeczka cynamonu. Nadzienie: pół kg mielonego półtłustego sera, 200 ml śmietanki kremówki, pół szklanki cukru, galaretka truskawkowa, 30 dag truskawek.

Jajka zmiksować z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do niedużej tortownicy i piec w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut. Biszkopt pokruszyć, dodać roztopione masło, cynamon, cukier brązowy. Składniki dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy i lekko ugnieść ręką. Boki tortownicy wyłożyć plasterkami truskawek. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Partiami dodawać ser i cały czas miksować. Można też dodać kilka truskawek. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, przestudzić. Połowę dodać do sera. Ser wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić do lodówki, by masa lekko zgęstniała. Wierzch przybrać plasterkami truskawek i polać lekko ściętą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki na około 2 godziny. Sernik na zimno z cynamonowym spodem

piątek, 12 lipca 2013

CIASTO BUDYNIOWO-WIŚNIOWE

Ciasto wiśniowo-budyniowe
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień jest wtedy wilgotne i miękkie.
25 dag margaryny,
¾ szklanki cukru,
0,20 dag masła,
6 jajek,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
500 ml mleka,
2 łyżki kakao,
pół kg wiśni bez pestek  lub z kompotu,
1 budyń,
2 łyżki cukru,
tabliczka mlecznej czekolady,
3 łyżki wiśniówki,
3 łyżki mleka.

Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Wykonanie:

Margarynę utrzeć z ¾ szklanki cukru na puszystą masę, dodać jajka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i pół szklanki mleka.

Masę dokładnie wymieszać łyżką i podzielić na dwie części.

Jedną część wyłożyć na dno blachy uprzednio posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Do drugiej części dodać kakao i wiśniówkę i wyłożyć na jasną część ciasta.

 Wiśnie wydrylować a te z kompotu odsączyć z soku i rozłożyć je równomiernie na cieście i lekko wcisnąć do środka.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.

Budyń ugotować z resztą mleka i dwoma łyżkami cukru, wystudzić i utrzeć z masłem na gładki krem.

Krem budyniowy rozsmarować na upieczonym cieście.

Czekoladę pokruszyć i rozpuścić z trzema łyżkami mleka.

Polewę rozprowadzić na wystudzonym cieście i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

środa, 10 lipca 2013

SERNIK ZE ŚMIETANY

Proponuję wypróbować sernik ze śmietany jest szybki,łatwy i nie drogi a jak smakuje!!!                            Ciasto:3 szkl. mąki, 5 żółtek, 1 kostka margaryny, cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szkl. cukru pudru.                                                                              Zagnieść ciasto ,część odłożyć do zamrażalki by zetrzeć na wierzch a resztę wyłożyć blachę do 3/4 wysokości.  5 białek ubić dodać 1 szkl. cukru, 1 budyń śmietankowy,  3 duże śmietany                                     
 kwaśnej 18 %. Wyłożyć na ciasto kruche na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalki. Piec ok 50 min. w temp. 180 C . Smacznego.

poniedziałek, 8 lipca 2013

MUS ANANASOWY

Składniki:

Ananasowy mus jogurtowy1 białko,
1 1/2 szklanki rozdrobnionego ananasa,
5 dag cukru,
1 dag żelatyny,
200 ml jogurtu naturalnego,
100 ml śmietanki kremówki.

Wykonanie:

Śmietankę krótko miksujemy na bitą.

Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody.

Białko ubijamy z łyżeczką cukru, a gdy będzie sztywne, dodajemy resztę cukru i powoli wlewamy jogurt, jednocześnie miksując.

Masę łączymy z rozdrobnionymi owocami i żelatyną.

Dodajemy bitą śmietanę, delikatnie mieszamy i rozlewamy do salaterek.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Deser podajemy schłodzony, ozdobiony kawałkami ananasa.

CIASTO Z CZEREŚNIAMI

Bardzo proste ciasto do  popołudniowej  kawki.                                                                                            Ciasto:1 kostka margaryny, 6 jajek , 30 dag cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 40 dag  mąki ,1 łyżeczka soku z cytryny. 30 dag czereśni bez pestki.                                       Margarynę ,żółtka ,cukier ucieramy na gładką białą masę następnie dodać sok z cytryny,ubić białka i dodawać mąkę z proszkiem a na końcu ubite białka. Dokładnie wymieszać .Wyłożyć na tortownicę na wierzch wyłożyć czereśnie obtoczone w mące. Piec ok 50 min. w temp. 180 C .Smacznego.
Wykonanie:

piątek, 5 lipca 2013

CIASTO JAGODOWE POD PIERZYNKĄ

Zastanawiałam się jakie jeszcze upiec ciasto  jagodowe i wpadłam na pomysł  na kruchym spodzie to jest to!   Szybko i łatwo. Ciasto:2 szkl. mąki, 4 żółtka,20 dag cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 kostka margaryny , 2 łyżki śmietany 30 %.                                                                                                          Zagnieść ciasto i wyłożyć na tortownicy bądź na okrągłej do pieczenia tarty. Położyć jagody ok szklanki.Ubić białka które zostały dodać 6 łyżek cukru kryształu nadal ubijać dodać budyń truskawkowy i 1/2 szkl. śmietany ubitej wcześniej. Wyłożyć na jagody i piec ok 50 min w temp.18o C .Smacznego.
                                                                                                                                           

czwartek, 4 lipca 2013

CIASTO AGRESTOWE

   30 dag mąki,
30 dag śmietanki 30 procentowej,
25 dag cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
3 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 kg agrestu,
pół szklanki cukru pudru,
2 łyżki ciepłego mleka,

kilka kropli zapachu cytrynowego, tłuszcz i masło do wysmarowania formy.
Wykonanie:

Śmietanę ubić na sztywno.

Dodać cukier i cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijać.

Nie przerywając ubijania dodawać po jednym jajku.

Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sól.

Dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Na wierzch wyłożyć przebrany i umyty agrest, lekko przycisnąć go palcami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.

Cukier puder utrzeć z mlekiem i zapachem cytrynowym.

Powstałym lukrem posmarować upieczone ciasto.Smacznego.
Ciasto agrestowe

środa, 3 lipca 2013

BABECZKI Z KREMEM WANILIOWYM

Babeczki z kremem waniliowym na Dzień dzieckaSkładniki:

Garść owoców sezonowych.

Ciasto:

30 dag masła,
1 szklanka cukru,
2 szklanki mąki,
szczypta proszku do pieczenia,
2 jaja,
1 żółtko.

Krem:

1 opakowanie budyniu waniliowego,
10 dag masła,
3 żółtka,
2 łyżki cukru,
kilka kropel zapachu waniliowego.

Dodatkowo: foremki do babeczek.

Wykonanie:

Zagniatamy składniki na kruche ciasto.

Najpierw łączymy masło z mąką, a następnie dodajemy resztę składników i gdy ciasto przestanie się lepić, owijamy je ścierką i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto musimy rozwałkować, wyciąć z niego kółka i wylepić nimi foremki.

Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 20 minut.

Upieczone babeczki odkładamy do wystygnięcia.

Budyń preparujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gdy wystygnie, możemy zająć się kremem.

Do wysokiego naczynia wkładamy miękkie masło i miksujemy je z cukrem, następnie z żółtkami i zapachem waniliowym.

Gdy masa będzie puszysta, dodajemy budyń i krótko miksujemy.

Całość odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Gdy krem stężeje, możemy nim wypełnić babeczki.

Do każdej dodajemy także pokrojone owoce sezonowe.

Podajemy w otoczeniu owoców.

poniedziałek, 1 lipca 2013

TORCIK JAGODOWY

Torcik jagodowySkładniki:

4 białka,
1szklanka cukru,
pół kg jagód,
pół l śmietany kremówki 30%,
1 torebka zagęszczacza do śmietany,
100 g białej czekolady,
szczypta soli,
2 łyżki mleka.

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem ¾ szklanki cukru i z odrobiną soli.

Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, około 10 minut.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze około 50 minut.

Bezy nie wyjmować z piekarnika do całkowitego jego wystygnięcia.

Śmietanę ubić z pozostałym cukrem i zagęszczaczem i wyłożyć na bezę.

Na śmietanie ułożyć przebrane i umyte jagody.

Czekoladę rozpuścić z mlekiem i ciepłą polać na jagody.