800 g waniliowego serka homogenizowanego,
2 szklanki niegranulowanego mleka w proszku,
5 żółtek,
1 całe jajko,
¾ szklanki cukru,
3 łyżki żelatyny,
1 paczka okrągłych biszkoptów (około 300 g),
2 tabliczki mlecznej czekolady,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
1 masło. Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Na parze ubić mikserem żółtka, całe jajko i cukier na puszystą masę.
Dodać miękkie masło i dalej ubijać, aż masło połączy się z masą jajeczną.
Naczynie odstawić.
Dodać mleko w proszku i serki homogenizowane.
Całość ubijać na najwolniejszych obrotach.
Na koniec dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Zagotować 1,5 szklanki wody i zaparzyć w niej kawę.
W przestudzonej kawie moczyć biszkopty i układać w tortownicy.
Na biszkopty wyłożyć 0,5 porcji masy, następnie położyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i pozostałą część masy.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia (około godziny).
Czekoladę rozpuścić dodając trzy łyżki mleka i polać wierzch ciasta.
Ponownie wstawić do lodówki na godzinę.