pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

niedziela, 30 czerwca 2013

MUS TRUSKAWKOWY

Składniki:

30 dag truskawek, 8 łyżek cukru, ½ szklanki mleka, 2 łyżeczki żelatyny. Do przybrania: 2 szklanki bitej śmietany.

Wykonanie:

Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i miksujemy. Żelatynę moczymy w 3 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuszczamy ją we wrzącym mleku. Dodajemy cukier i mieszamy. Gdy mleko ostygnie, dodajemy do zmiksowanych truskawek. Krem rozkładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Podajemy z dodatkiem bitej śmietany. Mus truskawkowy

sobota, 29 czerwca 2013

ŚMIETANOWIEC Z MALINAMI


3 szklanki malin,
3 opakowania herbatników,
5 łyżek płynnego miodu,
2 łyżki masła,
szklanka cukru + 2 łyżki,
2 szklanki mleka,
3 dag żelatyny,
25 dag kremówki,
małe opakowanie cukru waniliowego.
Jak przyrządzić?

Herbatniki pokruszyć najlepiej za pomocą wałka do ciasta.

Dodać 4 łyżki miodu i miękkie masło.

Masę dokładnie wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy.

Wstawić do lodówki, aby stwardniała.

Pół szklanki malin chwilę pogotować, aż wytworzy się sok, przelać przez sito.

1 i ½ szklanki mleka zagotować z szklanką cukru i cukrem waniliowym.

W połowie szklanki zimnego mleka rozpuścić żelatynę i dodać ją do gorącego mleka.

Mieszać do momentu wrzenia, odstawić do wystygnięcia.

Śmietanę ubić ale nie za sztywno i dodać do zimnego mleka.

Następnie dołożyć 2 szklanki malin i trzy łyżki soku malinowego.

Delikatnie wymieszać i wlać na spód herbatnikowy.

Wstawić do lodówki, aż stężeje.

Pozostawione maliny posmarować miodem, obtoczyć w cukrze i udekorować nimi deser. Śmietanowiec z malinami

piątek, 28 czerwca 2013

RACUCHY Z MUSEM RABARBAROWO-MALINOWYM

Racuchy z musem rabarbarowo–malinowymSkładniki:

Ciasto:

szklanka mąki,
szklanka maślanki,
2 jajka,
łyżka cukru,
łyżeczka cukru waniliowego,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli
tłuszcz do smażenia.

Mus:

pół kg rabarbaru,
25 dag malin,
łyżka cukru,
cukier puder do posypania.

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę i smażyć okrągłe placki, aż będą rumiane.

Wyłożyć na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Rabarbar obrać z włókien, pokroić.

Smażyć z razem z malinami (kilka zostawić do dekoracji) i łyżką cukru, aż rabarbar się rozpadnie.

Zmiksować.

Na placek położyć warstwę musu rabarbarowo–malinowego, przykryć drugim plackiem.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować malinami.

czwartek, 27 czerwca 2013

BABECZKI Z RABARBAREM

Babeczki z rabarbaremSkładniki:

2 szklanki mąki,
70 dag rabarbaru,
2 jajka,
szklanka mleka,
pół szklanki cukru,
łyżka cukru waniliowego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1,3 szklanki oleju,
cukier puder do posypania.

Wykonanie:

Rabarbar umyć, obrać z włókien i pokroić na kawałki.

Posypać łyżką cukru i odstawić na 20 minut.

Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia połączyć z jajkami, mlekiem i olejem.

Wymieszać niezbyt dokładnie.

Silikonowe foremki napełnić ciastem do 2/3 wysokości i na wierzchu ułożyć rabarbar, lekko docisnąć.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około pół godziny.

Można posypać cukrem pudrem.

środa, 26 czerwca 2013

CIASTO BISZKOPTOWE Z POZIOMKAMI

Składniki:Biszkopt z kremem i poziomkami

Biszkopt: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 3/4szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 łyżka masła do wysmarowania blachy. Krem: 25 dag serka mascarpone, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 5 łyżek cukru, 1 żółtko, 2 łyżki masła, 350 ml mleka, 2 łyżki wódki lub rumu, pół laski wanilii. Poncz: 3 łyżki wódki lub rumu, 2 łyżki cukru, 4 łyżki wody. Galaretka: 30 dag owoców (poziomek), 1 opakowanie galaretki (truskawkowej).
Wykonanie:                                                                                                                             Jaja dzielimy na żółtka i białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli, potem pojedynczo dodajemy po żółtku, dosypując cukier i cały czas miksując, potem obie mąki, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do ostygnięcia. Gdy całkiem wystygnie, nasączamy ponczem i znów odstawiamy. W rondelku gotujemy mleko z naciętą wzdłuż wanilią i z 2 łyżkami cukru przez 5 minut. Wanilię wyciągamy, a mleko wykorzystujemy do zrobienia budyniu, który musi być gęsty. Ciepły ale nie gorący budyń miksujemy z masłem i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Żółtko rozcieramy z resztą cukru, dodajemy budyń, serek i alkohol. Miksujemy na gładką masę. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale polecam użyć nieco mniej wody. Musi ostygnąć, ale należy pilnować, by nie stężała, zanim zalejemy nią ciasto. Na biszkopt nakładamy masę, układamy owoce, a następnie wlewamy zimną galaretkę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto można podać z bitą śmietaną.

wtorek, 25 czerwca 2013

CIASTO Z SEREM I MALINAMI

Ciasto:6 jajek,6 łyżek cukru kryształu, 6 łyżek mąki, łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.     Masa serowa:250 g śmietany ,200 g półtłustego sera białego, 150 g jogurtu naturalnego,250 g świeżych malin,8 łyżeczek cukru, łyżki żelatyny       Wykonanie:`Ciasto przygotowujemy jak na biszkopt pieczemy i po wystygnięciu kroimy na pół.  Ser mielimy żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku ok 4 łyżkach. Składniki na masę miksujemy czyli ser, śmietanę, jogurt, i zmiksowane maliny.Dodać  wystudzoną żelatynę i smarujemy biszkopt przykrywamy druga częścią i wierzch ciasta również smarujemy masą serową na koniec dekorujemy. Smacznego.
3

niedziela, 23 czerwca 2013

CIASTO MARCHEWKOWE

        Ciasto:  - 4 jaja, - 200g cukru, - 250g mąki, - 300-350g startej, odciśniętej marchewki, - 150 g masła (stopić), - 2 łyżeczki cynamonu, - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, - 2 płaskie łyżeczki sody. Polewa: - 30 g masła (miękkiego), - 100g cukru pudru, -1 serek "Delphina", - odrobina olejku migdałowego.                         Wykonanie: Zetrzeć na tarce marchewkę, odcisnąć sok, sok wypić :)Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę proszek, sodę cynamon, masło( stopione), dokładnie wymieszać, dodać marchewkę i wymieszać. Piec 45-50 min. w 180 st.C       Polewa: Zmiksować składniki i polać nimi placek.

sobota, 22 czerwca 2013

GOFRY Z TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

Pojawiły się już w sklepach truskawki a może by tak rozsmakować się w gofrach z bitą śmietaną?        Ciasto:20 dag mąki,2 jajka,1 łyżka stopionego masła,3 łyżki cukru,szczypta soli,1 łyżeczka proszku do pieczenia,mleko,1 cukier waniliowy. 1 szk.śmietany kremówki ,truskawki.             Wykonanie:Wszystkie składniki ciasta gofrowego dokładnie wymieszaj.Dodaj tyle mleka aby uzyskać ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki.Odstaw na 30-45 min.Gofrownicę rozgrzej.posmaruj olejem i piecz gofry. Śmietanę kremówkę ubić dodać 4 łyżki cukru pudru.Każdy gofr smarujemy bitą śmietaną i dekorujemy truskawkami.SMACZNEGO.

piątek, 21 czerwca 2013

BISZKOPT Z KREMEM WIŚNIOWYM

Ciasto:   5 jajek, 5 łyżek cukru kryształu, po 1/2 szkl mąki pszennej i ziemniaczanej, 15 g kakao, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.         Krem:1 kg wiśni, 700 g kremówki, 750 ml soku wiśniowego, 3 op. śnieżki, 1 op. żelatyny, 1 op. sucharków delikatesowych, 750 g kremu czekoladowego, 200 g płatków migdałowych, 3 op. śmietan-fiksu.         Wykonanie:       Ciasto przygotować jak na biszkopt na koniec dodać 2 łyżki gorącej wody i wymieszać.Piec, wystudzony przeciąć na 2 części.Suchary zemleć połączyć z kremem czekoladowym po czym wyłożyć dno blaszki pergaminem i wyłożyć na to położyć jedną część ciasta.Na biszkopcie wyłożyć wiśnie. Śnieżkę ubić z 1/2 soku.Wreszcie soku rozpuścić żelatynę i połączyć z śnieżką a następnie wyłożyć na owoce. Przykryć drugą połową ciasta. Kremówkę ubić ze śmietan-fiksami i rozsmarować na biszkopcie.Wierzch posupać płatkami migdałowymi i startą czekoladą .Smacznego.

wtorek, 18 czerwca 2013

DELICJA JOGURTOWA Z MALINAMI

Ciasto:   1 1/2 szkl. mleka, 2 duże jogurty owocowe o smaku malinowym, 50 g żelatyny, 2 op. galaretki malinowej, 1 kg malin, paczka biszkoptów.   Wykonanie:        Żelatynę namoczyć w 1/2 szkl. wody po czym połączyć z zagotowanym mlekiem.Gdy ostygnie dodać jogurty połowę malin i wymieszać.Wstawić do lodówki by stężało ale tylko trochę aby można było je wylać na biszkopty.Na końcu zalać galaretką a wcześniej udekorować  malinami. Smacznego.Można również zrobić na biszkopcie wcześniej upieczonym.

piątek, 14 czerwca 2013

MARMURKOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Ciasto:      200 g cukru pudru, 300 g masła lub margaryny, cukier waniliowy, 5 jajek, 300 g mąki, 150 ml mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.     Krem:    600 ml mleka, 160 g cukru, 2 op. budyniu o smaku truskawkowym, 200 g masła i dodatkowo 1/2 kg truskawek, 50 g czekolady.             Wykonanie:Masło utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, dodać ubite białka, mąkę z proszkiem.Ciasto podzielić na dwie części.Jedną połączyć z kakao i mlekiem.Wyłożyć ciasto białe na blaszkę na to wyłożyć ciasto ciemne.Na ciasto ułożyć truskawki. Piec.Z 2 op. budyniu i mleka ugotować budyń wystudzić,utrzeć masło z cukrem i dodawać budyń.Na upieczony i wystudzony placek wyłożyć krem i posypać startą czekoladą i udekorować truskawkami. Smacznego.

poniedziałek, 10 czerwca 2013

KEKS WIŚNIOWO-BANANOWY

Ciasto:     1 jajko, 2 banany, 300 g wiśni, 1 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 1 łyżeczka sody, 1/2 szkl. oleju, 1/2 szkl. mleka, tabliczka czekolady.     Wykonanie:   W naczyniu połączyć olej, mleko, 1 jajko.Następnie wymieszać składniki suche - do składników płynnych dodać płynne i dokładnie wymieszać.Czekoladę posiekać ,banany pokroić w kawałki i wiśnie wydrylować ,dodać do ciasta i piec ok 50 min. w temp. 180 C.Smacznego.

piątek, 7 czerwca 2013

KOKOSANKA Z WIŚNIAMI

Ciasto:    250 g margaryny, 2 szkl. cukru, 3 łyżki kakao, cukier waniliowy, 6 jajek, 1 szkl, maki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g wiórek kokosowych, 1/2 kg wiśni.          Wykonanie:       Margarynę roztopić i połączyć z 1 szkl. cukru, kakaem, cukrem waniliowym oraz 6 łyżkami wody.Zagotować i ostudzić.Następnie dodać 5 żółtek,1 jajko,1 szkl. mąki i proszek do pieczenia.Wymieszać.Ciasto przelać na blaszkę . Wiśnie umyć osuszyć i wydrylować.Ułożyć na ciasto.5 białek ubić na sztywną pianę i dodać cukier a następnie wiórka kokosowe.Masę wylać na wiśnie i piec ok 50 min. w temp. 180 C.Smacznego.

czwartek, 6 czerwca 2013

TORCIK CAPPUCINO

Składniki:

800 g waniliowego serka homogenizowanego,

2 szklanki niegranulowanego mleka w proszku,Torcik cappucino

5 żółtek,

1 całe jajko,

¾ szklanki cukru,

3 łyżki żelatyny,

1 paczka okrągłych biszkoptów (około 300 g),

2 tabliczki mlecznej czekolady,

3 łyżki mleka,

3 łyżki kawy rozpuszczalnej,

1 masło. Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.

Na parze ubić mikserem żółtka, całe jajko i cukier na puszystą masę.

Dodać miękkie masło i dalej ubijać, aż masło połączy się z masą jajeczną.

Naczynie odstawić.

Dodać mleko w proszku i serki homogenizowane.

Całość ubijać na najwolniejszych obrotach.

Na koniec dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.

Zagotować 1,5 szklanki wody i zaparzyć w niej kawę.

W przestudzonej kawie moczyć biszkopty i układać w tortownicy.

Na biszkopty wyłożyć 0,5 porcji masy, następnie położyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i pozostałą część masy.

Wstawić do lodówki do zastygnięcia (około godziny).

Czekoladę rozpuścić dodając trzy łyżki mleka i polać wierzch ciasta.

Ponownie wstawić do lodówki na godzinę.

poniedziałek, 3 czerwca 2013

PLACEK BEZOWY Z TRUSKAWKAMI

Placek bezowy z truskawkamiBiszkopt:


3/4 szklanki cukru,

3/4 szklanki mąki,

5 jajek,

3 łyżki kakao,

płaska łyżka octu,

łyżka proszku do pieczenia.

Krem:


pół kostki masła,

pół kostki margaryny,

2 jajka,6 łyżek cukru,

30 dag truskawek świeżych lub mrożonych.



Kartonik małych bezów.

Polewa:


0,5 kostki masła,

cukier,

woda,

kakao.

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek.

Białka i cukier ubić na sztywną pianę.

Dodać mąkę i całość wymieszać. Żółtka utrzeć z octem.

Dodać kakao z proszkiem do pieczenia.

Połączyć z masą z białek.

Wstawić masę do piekarnika i piec biszkopt w temperaturze 170 stopni C przez 30 minut.

Przeznaczone na krem jajka ubić mikserem razem z cukrem, na parze, na puszystą masę.

Wystudzić.

Następnie powoli dodawać do utartego masła z margaryną, ciągle miksując.

Do kremu dodawać partiami truskawki także ucierając.

Ostudzony biszkopt przekroić w poprzek, posmarować połową kremu, ułożyć bezy, nałożyć resztę kremu i przykryć biszkoptem.

Masło i cukier rozpuścić w wodzie na niewielkim ogniu.

Dodać kakao i cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło.

Polewa nie może się zagotować.

Wierzch placka polać gotową polewą czekoladową.

Udekorować pozostałymi bezami.

Podawać po schłodzeniu w lodówce.