pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

CIASTO BAKALIOWO-OWOCOWE

Pyszne ciasto bakaliowo-owocowe jest szybkie i łatwe na długo zachowuje świeżość tylko jest jeden szkopuł-bardzo szybko znika.

2 szklanki mąki,
  3/4szklanki cukru,
6 jajek,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1  łyżeczka cynamonu,
 3/4szklanki oleju,
1  łyżeczka kawy,
po 100g orzechów włoskich i rodzynek,
po 50g śliwek suszonych, daktyli,
5 suszonych fig,
2 banany,
4 jabłka,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Wykonanie:

Jaja ubić z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę.

Powoli dodawać olej ciągle miksując.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kawę.

Składniki połączyć za pomocą miksera.

Rodzynki sparzyć.

Śliwki, daktyle, figi pokroić.

Jabłka i banany pokroić na pół plasterki.

Orzechy rozdrobnić na mniejsze kawałki.

Bakalie, jabłka, banany wymieszać z ciastem.

Blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą wypełnić ciastem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.
Ciasto bakaliowo-owocowe

niedziela, 28 kwietnia 2013

BISZKOPT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI


6 łyżek mąki,
2 łyki kakao,
1 opakowanie budyniu czekoladowego,
3/4 szklanki cukru,
3 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 szklanki soku wiśniowego,
200 g wiśni w żelu lub słoik konfitury wiśniowej,
400 ml śmietanki kremówki,
fiks do zagęszczania śmietany,
50 ml wiśniówki,
szczypta soli.
Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Dalej ubijając dodać 0,5 szklanki cukru, następnie żółtka i jeszcze chwilę ubijać.

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem budyniowym, kakao, proszkiem do pieczenia.

Suche składniki połączyć z masą jajeczną.

Piec w tortownicy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.

Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru i fiksem do zagęszczania.

W biszkopcie wydrążyć środek.

Pozostawione boki nasączyć sokiem wiśniowym połączonym z wiśniówką.

Spód ciasta napełnić wiśniami w żelu, następnie przykryć bitą śmietaną, na wierzchu udekorować wiśniami.

Wydrążone ciasto pokruszyć i obsypać nim wkoło biszkoptu, pozostawiając środek z bitą śmietaną i wiśniami.

Odstawić na godzinę do lodówki.

sobota, 27 kwietnia 2013

JOGURTOWY SERNIK WINOGRONOWY

Coś dla odmiany proponuję lekki sernik bez pieczenia.Składniki:  15 dag małych biszkoptów, ½ kostki masła, 30-40 dag winogron, 5 łyżek białego słodkiego wina, 30 dag jogurtu, 60 dag twarożku, 4 łyżki żelatyny, 10 dag cukru. Papier do pieczenia. Wykonanie: Biszkopciki tłuczemy na mączkę w moździerzu lub wałkujemy zamknięte w mocnej torebce. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masło stapiamy na patelni i mieszamy z biszkoptami. Powstałą masę wkładamy do tortownicy i dobrze dociskamy. Winogrona myjemy, przecinamy na połówki i pozbawiamy pestek. Zalewamy winem. Twarożek ucieramy z jogurtem, winem spod winogron, 5 łyżkami cukru i rozpuszczoną żelatyną. 1/3 kremu rozsmarowujemy na biszkopcikach, układamy winogrona i zalewamy resztą masy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.  Przed podaniem ozdabiamy jeszcze kilkoma owocami. Jogurtowy sernik winogronowy

czwartek, 25 kwietnia 2013

CIASTO WIŚNIOWE Z BUDYNIEM


25 dag margaryny,
¾ szklanki cukru,
0,20 dag masła,
6 jajek,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
500 ml mleka,
2 łyżki kakao,
pół kg wiśni bez pestek mrożonych lub z kompotu,
1 budyń,
2 łyżki cukru,
tabliczka mlecznej czekolady,
3 łyżki wiśniówki,
3 łyżki mleka.

Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Wykonanie:

Margarynę utrzeć z ¾ szklanki cukru na puszystą masę, dodać jajka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i pół szklanki mleka.

Masę dokładnie wymieszać łyżką i podzielić na dwie części.

Jedną część wyłożyć na dno blachy uprzednio posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Do drugiej części dodać kakao i wiśniówkę i wyłożyć na jasną część ciasta.

Mrożone wiśnie rozmrozić a te z kompotu odsączyć z soku i rozłożyć je równomiernie na cieście i lekko wcisnąć do środka.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.

Budyń ugotować z resztą mleka i dwoma łyżkami cukru, wystudzić i utrzeć z masłem na gładki krem.

Krem budyniowy rozsmarować na upieczonym cieście.

Czekoladę pokruszyć i rozpuścić z trzema łyżkami mleka.

Polewę rozprowadzić na wystudzonym cieście i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Ciasto wiśniowo-budyniowe

wtorek, 23 kwietnia 2013

BRZOSKWINIOWE FALE DUNAJU

Fale dunaju w owocowym wydaniu to ciekawsza wersja i miła osłoda na popołudnie.                            Ciasto:250 g masła,1 szk.cukru, cukier waniliowy,6 jajek, 2,5 szk mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,aromat rumowy,3 łyżki kakao,4 łyżki mleka.              Masło z cukrem   i cukrem waniliowym utrzeć na gładką masę,następnie dodawać po żółtku a na koniec mąki i ubitą pianę z białek.Dodać aromat rumowy-ciasto podzielić na dwie części do pierwszej dodać kakao i razem z mlekiem dokładnie wymieszać.Na blaszkę wyłożyć ciemne ciasto  i przykryć je warstwą ciasta ciemnego a na wierzch rozsypać pokrojone na kawałeczki brzoskwinie.Lekko je docisnąć aby powstały fale.Piec w temp.180 C ok 40 min.       Krem:2 szk. mleka ,op. budyniu śmietankowego,7 łyżek cukru, g masła.              W szk. mleka rozrobić budyń resztę zagotować z cukrem i wlać rozrobiony budyń wystudzić. Masło utrzeć i dodawać zimny budyń można dodać kilka kropel cytryny.Masę wyłożyć na ciasto wierzch polać polewą lub roztopioną czekoladą.Smacznego.
250

niedziela, 21 kwietnia 2013

BIELIZNA BARDZO SEXSOWNA-EROTYCZNA I NIE TYLKO WEJDŻ I ZOBACZ

ale sexsi
http://esensa.pl/?affiliate=cudakObok podany jest adres wystarczy wkleić i oglądać.Zapraszam.

CIASTO MAXI KING

Bez pieczenia szybkie i łatwe.Składniki: ok 400 g herbatników,puszka masy kajmakowej,1,5 kostki masła, 1 szk .mleka,3/4 szk.cukru,cukier waniliowy, 400-500 g mleka w proszku.                Wykonanie:Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatniki. Zagotować szk,mleka z cukrem,cukrem waniliowym i zostawić do ostygnięcia.Masło utrzeć na gładką masę i dodawać mleko w proszku i trochę mleka wystudzonego i tak na przemian.Na herbatniki wyłożyć połowę masy mlecznej i przykryć herbatnikami, na nie położyć masę kajmakową (można i podgrzać będzie lepiej się rozprowadzać) .Na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej i przykryć herbatnikami.Orzeszki ok 150 g ziemnych lub laskowych uprażyć w piekarniku,czekoladę połamać i w rondelku rozpuścić z niewielką ilością mleka.Dodać uprażone orzeszki i wymieszać,polać wierzch ciasta,wstawić do lodówki.Smacznego.

sobota, 20 kwietnia 2013

SZARLOTKA Z PIANKĄ

Szarlotka z pianką to wersja na biszkopcie i z bitą śmietaną  ale można również ubić śnieżkę zamiast śmietany dodać żelatynę rozpuszczoną w mleku i będzie wersja light.
5 jajek,
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 kg jabłek,
1,5 opakowania galaretki owocowej,
pół tabliczki czekolady mlecznej,
1,5 łyżki cukru pudru,
2 opakowania śmietan-fix,
pół l śmietanki kremówki,
tłuszcz i bułka tarta wysmarowania do formy  Wykonanie:


Żółtka oddzielić od białek.

Białka ubić z 4 łyżkami cukru na sztywną pianę.

Do piany dodać żółtka, obie mąki i proszek do pieczenia.

Delikatnie połączyć składniki.

Ciasto wlać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić i dusić aż się rozpadną.

Do gorących jabłek wsypać 1,5 opakowania galaretki i energicznie wymieszać aż się rozpuści.

Gorącą masę wyłożyć na upieczony biszkopt.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i fixami i rozłożyć na masie jabłkowej.

Ciasto posypać startą czekoladą.
Smacznego.
Schłodzić w lodówce.
Szarlotka królewska

piątek, 19 kwietnia 2013

CIASTO KAJMAKOWE ZE SŁONECZNIKIEM

Nawet zwykły biszkopt w wersji z kajmakim i słonecznikiem potrafi zaskoczyć.Kajmak można zrobić samemu a słonecznik zastąpić orzechami.

Biszkopt:

4 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
5 jaj,
¾ szklanki cukru,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao.

Masa:

400 ml gotowego kajmaku,
15 dag masła.

Słonecznikowa polewa:

40 dag ziaren słonecznika,
3 łyżki mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki cukru,
10 dag masła.

Poncz do nasączenia biszkoptu:

¼ szklanki ostudzonej kawy,
50 ml koniaku,
1 łyżka cukru.Wykonanie:


Najpierw pieczemy biszkopt.

Oddzielamy żółtka od białek.

Białka ubijamy z cukrem.

Kiedy piana będzie sztywna, dodajemy do niej po jednym żółtku i po jednej łyżce mąki - cały czas mieszając.

Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i kakao.

Całość wlewamy do tortownicy wysmarowanej odrobiną masła.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 30 minut.

Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło miksujemy z masą kajmakową i odstawiamy.

W rondelku podgrzewamy resztę masła, wlewamy mleko, wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz ziarna słonecznika.

Całość mieszamy.

Kiedy cukier się rozpuści, masę słonecznikową układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 20 minut.

Kiedy słonecznik nabierze złotej barwy, jest gotowy.

Biszkopt nasączamy ponczem złożonym z zimnej kawy, koniaku i cukru.

Następnie nakładamy masę kajmakową, a na to warstwę masy słonecznikowej.

Ciasto podajemy wystudzone w lodówce co najmniej przez 2 godziny.

Świąteczne ciasto kajmakowe ze słonecznikiem

czwartek, 18 kwietnia 2013

CIASTO ŻURAWINOWE

Żurawina to owoc bogaty w witaminy ma właściwości lecznicze dlaczego więc nie wypróbować go w cieście!

20 dag mąki,
1/2 kostki masła,
4 żółtka,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
40 dag suszonej żurawiny,
3 żółtka,
1/2 szklanki cukru,
6 dag mąki,
3 białka,
szczypta soli,
1 łyżka cukru pudru
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy.Wykonanie:


Przesianą mąkę poszatkować z masłem i proszkiem do pieczenia.

4 żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru i cukrem waniliowym.

Masę dodać do mąki i szybko zagnieść ciasto.

Ciasto zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na pół godziny.

Następnie rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim formę, uprzednio posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.

Krótko podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

3 żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i mąką.

Masę dodać do piany, dołożyć też żurawinę (10 dag odłożyć do dekoracji) i delikatnie wymieszać.

Przygotowaną masę żurawinową wyłożyć na lekko podpieczony placek.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 40 minut.

Upieczone ciasto udekorować żurawinami i posypać cukrem pudrem.

Zamiast cukru pudru możesz przygotować lukier.

Ciasto żurawinowe

wtorek, 16 kwietnia 2013

SERNIK Z WIŚNIAMI

Ten sernik nie wymaga pieczenia jest na zimno ale najważniejszy jest jego ciekawy smak wiśniowy.          Ciasto:1 kg twarogu,1 słoik drylowanych wiśni,30 dag herbatników,250 ml śmietany kremówki,1 szk.cukru,3/4 szk cukru pudru,8 łyżeczek żelatyny,cukier waniliowy, polewa do ciasta.     Wykonanie:Wiśnie wraz z sokiem podgrzej i mieszaj z cukrem tak długo aż się rozpuści.Wystudź.Dodaj do masy wiśniowej 4 łyżeczki żelatyny,rozpuszczone w niewielkiej ilości wody.Przełóż masę do miski o średnicy mniejszej niż tortownica i wstaw do lodówki.Tortownicę wyłóż folią spożywczą i ułóż na jej dnie herbatniki.Twaróg zmiel 2x (można użyć tego z wiaderka ale trzeba zwrócić uwagę ,aby był to twaróg na sernik)Resztę żelatyny rozpuść w niewielkiej ilości wody.Kremówkę ubijaj,dodaj połowę cukru pudru.Do twarogu dodaj resztę cukru pudru,cukier waniliowy i połącz go z żelatyną i ubitą kremówką.Na środek tortownicy wyłóż galaretkę wiśniową i przykryj ją przygotowaną masą serowa.Wstaw sernik do lodówki na kilka godz.po wyjęciu udekoruj polewą.Smacznego.

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

CIASTO Z MALINAMI

Składniki: 1 szl. cukru, 4 jajka, 1/2 szk.oleju, 1,5 szk. mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek cytrynowy,1 szk. malin,                   Wykonanie: jajka ubij z cukrem na puszystą masę,dodaj olej, mąkę z proszkiem i na koniec olejek,cały czas mieszjąc. Ciasto wlej do formy a na wierzchu ułóż maliny oprószone mąką(aby nie opadły na dno)Piecz ok 45 min w temp. 180 C.Smacznego.Zamiast malin można dać wiśnie.

niedziela, 14 kwietnia 2013

BOMBA RUMOWA

Bomba to jest bardzo dobra nazwa dla tego ciasta a dlaczego proszę się przekonać                  Składniki:Biszkopt: 22 dag mąki, 22 dag cukru, 6 jaj, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki rumu, kurkuma ,sól.               Krem rumowy:1 szk. śmietany kremówki, 4 żółtka 15 dag cukru, 25 dag masła,1 słoik dżemu z czarnej porzeczki, 1 tabliczka czekolady gorzkiej. 1 puszka ananasów.            Wykonanie:białka ubij dodaj cukier, żółtka ,mąkę z proszkiem a na końcu dodaj rum ,biszkopta upiecz w tortownicy.Śmietanę zagotuj, żółtka utrzyj z cukrem i wlej do nich gorącą śmietanę. Podgrzej  mieszając nie gotuj!Przestudź do temp. pokojowej i wymieszaj z rumem.Masło utrzyj na puch i dodawaj do niego masę rumową.Wystudzony biszkopt przetnij na 2/3 wysokości  , na cieńszym blacie posmaruj dżem i ułóż odsączone ananasy można pokroić w kostkę.Grubszy biszkopt pokrój w kostkę i połącz z kremem.Uformuj kopczyk na ananasach i wstaw bombę rumową do lodówki. Czekoladę rozpuść i polej nią ciasto. Smacznego.

sobota, 13 kwietnia 2013

BANANOWE BABECZKI

Babeczki przygotowuje się szybko do kawki popołudniowej w sam raz.                Składniki:200 g masła, 200 g cukru pudru, 2 jajka, 3 małe dojrzałe banany, 200 g mąki, pszennej, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia.                Wykonanie:masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodawaj żółtka i ucieraj na gładką masę,dodaj rozgniecione banany,ucieraj następnie dodaj mąkę z proszkiem i na końcu ubitą pianę z białek.Nasmarować foremki i nakładać masę do wysokości 2/3  piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 C ok 30 min.Smacznego.

piątek, 12 kwietnia 2013

DELICJA GRUSZKOWA

Ciasto pracochłonne ale warto poświęcić czas jest pyszne.                   Biszkopt jasny:3 jajka,3 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.  Upiec biszkopt.                    Biszkopt ciemny: 3 jajka, 3 łyżki mąki , 3 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka kakao, Upiec biszkopt.    Masa gruszkowa:1 kg gruszek,2 łyżki masła,galaretka  w zielonym kolorze.            Gruszki obrać i drobno pokroić,masło roztopić dodać gruszki i chwilę prażyć na wolnym ogniu.Na koniec wsypać galaretkę i dusić aż się rozpuści.Wystudzić.     Masa cappuccino:1 kostka masła,2 budynie śmietankowe z cukrem, 2 łyżeczki cappuccino śmietankowej, łyżki spirytusu,cukier puder do smaku.     W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie, pozostałe mleko zagotować i wlać budynie.Wystudzić.Masło utrzeć i dodawać  wystudzony budyń następnie dodać cappuccino i spirytus dobrze utrzeć na koniec jeśli potrzeba dodać cukier puder. Biszkopt jasny posmarować masą cappuccino wyłożyć masę gruszkową i przykryć warstwą masy cappuccino ,przykryć biszkoptem kakaowym i wierzch posmarować masą cappuccino.Wierzch ciasta polać roztopioną czekoladą.Smacznego
2

czwartek, 11 kwietnia 2013

CIASTO KOKOSOWE

Ciasto kokosowe na zimno bez użycia piekarnika jest przepyszne.Wprowadzi nas w dobry nastrój i osłodzi.
Składniki:
450 g herbatników.

Masa serowa:

500 ml śmietanki kremówki,
500 g twarogu śmietankowego, zmielonego,
pół szklanki cukru,
4 łyżki żelatyny,
puszka brzoskwiń.

Masa budyniowa:

2 budynie śmietankowe bez cukru,
pół kostki masła,
4 łyżki cukru,
¾ l mleka.

Kokosowa kruszonka:

100 g wiórków kokosowych,
100 g masła,
łyżka cukru.
 Wykonanie:

Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i szczelnie wyłożyć herbatnikami.

Śmietanę ubić z cukrem i powoli dodawać ser, ciągle miksując.

Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę i dodać do masy serowej.

Żelatynę rozpuścić z połową szklanki wody i podgrzewać, aż się rozpuści i będzie płynna.

Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, ciągle mieszając i połączyć z masą serową.

Przygotowaną masę wyłożyć na herbatniki i wstawić do lodówki, by zastygła.

Następnie przykryć ją drugą warstwą herbatników.

Budynie ugotować na mleku, dodać cukier.

Przestudzić i zmiksować z połową kostki masła.

Masę budyniową ułożyć na drugiej warstwie herbatników.

100 g masła rozpuścić na patelni, dodać łyżkę cukru i wiórki kokosowe i podsmażać, aż zaczną brązowieć.

Kruszonkę wystudzić i zimną posypać ciasto.

Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.Smacznego.

Ciasto kokosowe

środa, 10 kwietnia 2013

SZARLOTKA SYPANA

Trochę inna wersja szarlotki ale równie smaczna i szybka w przygotowaniu.          Składniki:2 szk. kaszy mannej, 2 szk. mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,75 szk. cukru pudru, 200 g masła, 2,5 kg jabłek kwaśnych, 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu.          Wykonanie:Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Dodaj cukier i cynamon wymieszaj i odstaw.Sypkie składniki (mąkę ,kaszę,cukier i proszek)dobrze wymieszaj i podziel na 3 części. Formę posmaruj i posyp bułką tartą.Kładź jedną część ciasta na to jabłka drugą część ciasta znów jabłka i trzecią część ciasta. N a wierzch posyp wiórka kokosowe z masłem. Piec w temp. 180 C ok 50 min. Smacznego.

wtorek, 9 kwietnia 2013

SNIKERS

Snikers nazywa się dlatego że jest bardzo słodki.              Składniki:Biszkopt: 1 szk. mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 szk cukru, 6 jaj, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, 3 łyżki kakao.Beza:5 białek, szczypta soli, 1 niepełna szk. cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag orzechów włoskich. Masa:5 żółtek, 1/2 l mleka, 1/ 2szk. cukru kryształu, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, kostka masła, 3 łyżki kakao, puszka masy krówkowej.                         Wykonanie:Do żółtek wsyp proszek do pieczenia,wlej ocet i wymieszaj.Białka ubijaj na pianę,dodaj cukier, żółtka i dosyp obie przesiane mąki i kakao. Piecz ok 30 min w temp. 180 C Beza:do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywno z cukrem.Wsyp obie mąki i proszek do pieczenia.Na koniec dodaj posiekane orzechy.Masa:1 1/2 szk.mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.Do pozostałego mleka dodaj żółtka i mąkę i wlej na gotujące mleko.Wystudź.Masło utrzyj dodaj przestudzony krem i na koniec kakao.Przekładaj w następującej kolejności
;biszkopt,masa , beza, masa ,krówkowa, biszkopt i wierzch posmaruj masą 1 i udekoruj orzechami.Smacznego.

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

GALARETKA Z PIANKĄ

Coś lekkiego i świetny deser czyli dwa w jednym- pyszne.                    Składniki: 1/2 l śmietany,2 galaretki cytrynowe,1 galaretka truskawkowa.                          Wykonanie:Galaretkę truskawkową przygotuj według przepisu podanego na op., wlej do formy w której będziesz robić piankę i zostaw by stężała.Galaretki cytrynowe przygotuj w 1/2 l wody.Do zimnej jeszcze płynnej galaretki wlej ubitą śmietanę i wymieszaj tak powstanie pianka.Piankę wlej na stężałą galaretkę truskawkową i wstaw do lodówki.Przed podaniem ozdób według uznania.Smacznego.

niedziela, 7 kwietnia 2013

BABKA ZEBRA

Babka zebra ciekawie wygląda w środku ale to od nas zależy jej fantazyjny wzór.                 Składniki:3 jajka, 2 1/2 szk. mąki, 1 szk. cukru kryształu, 1 szk. wody, 3/4 szl. oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, olejek migdałowy, 3 łyżki mąki dodatkowo.           Wykonanie:Jajka ubić z cukrem bardzo dokładnie, dodać wodę, olej, mąkę z proszkiem,olejek. Podzielić na 2 części do jednej dodać kakao do drugiej mąkę.Wlewać na blaszkę kolejno 3 łyżki jasnego 3 łyżki ciemnego i tak na przemian. Smacznego.

sobota, 6 kwietnia 2013

KRÓLEWIEC

Królewiec na świętaCiasto jest miodowe o ciekawym smaku.
30 dag mąki pszennej,
15 dag masła,
1/3 szklanki cukru,
4 łyżki miodu płynnego,
1 jajo,
szczypta proszku do pieczenia.

Biszkopt:

5 łyżek mąki,
5 jaj,
5 łyżek cukru,
szczypta proszku do pieczenia.

1 budyń śmietankowy,
kilka kropli aromatu waniliowego (lub śmietankowego),
2 szklanki mleka,
cukier waniliowy,
25 dag masła,
¼ szklanki miodu,
2 kieliszki koniaku (może być whisky, brandy lub wódka),
2 łyżki tartej bułki,
gotowa polewa czekoladowa,
garść bakalii do ozdoby.

bułka tarta i masło do przygotowania formy.
Wykonanie:

Mąkę na kruche ciasto siekamy z masłem, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy.

Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na dwa okrągłe plastry.

Tortownicę smarujemy odrobiną masła, posypujemy bułką tartą i pieczemy w niej pierwszy blat w temperaturze 180 stopni.

Kiedy blat będzie rumiany (10 minut), wyjmujemy go i w tej samej blasze pieczemy drugi blat.

Białka na biszkopt ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do nich powoli, cały czas miksując, najpierw cukier, a następnie żółtka.

Na końcu odrobinę proszku do pieczenia i mąkę.

Tak przygotowane ciasto wlewamy do tej samej tortownicy i pieczemy aż urośnie i się zezłoci (ok. 15 minut).

Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem, a kiedy będzie już bulgotał, dodajemy do niego masło, cukier waniliowy i jeden kieliszek koniaku.

Kiedy budyń i blaty już wystygną, układamy na dużym talerzu najpierw blat kruchego ciasta, połowę budyniu i biszkopt.

W szklance z miodem mieszamy pozostały koniak z trzema łyżkami wody i paroma kroplami aromatu waniliowego i tak powstałym płynem nasączamy biszkopt, nakładamy drugą część budyniu i przykrywamy kruchym blatem.

Podgrzaną polewą traktujemy cały królewiec, a na końcu ozdabiamy go bakaliami.


piątek, 5 kwietnia 2013

MANDARYNKOWA PIANKA

Ciasto jest lekkie i delikatne i bardzo smakowite.                  Ciasto:1/2 szk. mąki pszennej,1 łyżka mąki ziemniaczanej,4 jajka, 2/3 szk.cukru,1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.                       Krem:cytryna,9 łyżeczek żelatyny,10 mandarynek, 1  1/2 l jogurtu naturalnego,1/3 szk. cukru,2 łyżki cukru waniliowego,4 łyżki likieru morelowego,75 ml kremówki.             Wykonanie:Oddziel żółtka od białek ubij białka na sztywno,dodaj żółtka następnie mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszaj.Piec 20 min w temp. 200 C 5 mandarynek obierz,przelej wrzątkiem usuń białe błonki i pokrój w kosteczkę.Z cytryny wyciśnij sok.Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody i podgrzej aby się rozpuściła.Jogurt wymieszaj z cukrem waniliowym,likierem,sokiem z cytryny i cukrem.Delikatnie połącz z przestudzoną żelatyną.Schładzaj 20 min.Kremówkę ubijaj na sztywno i połącz z tężejącą masą jogurtową i  mandarynkami pokrojonymi w kosteczkę.Masę przełóż na biszkopt i udekoruj mandarynkami.Smacznego.

czwartek, 4 kwietnia 2013

SEROWIEC Z MAKIEM I JABŁKAMI

Świąteczne ciasto serowe jest trochę pracochłonne ale można przygotować je szybciej dodając gotową masę makową z puszki oraz gotowe spody biszkoptowe.                      Ciasto:20 dag margaryny,40 dag mąki,20 dag cukru pudru;2 łyżeczki proszku do pieczenia,3 żółtka,3-4 łyżki kwaśnej śmietany.        Masa makowa: 20 dag maku,3 jajka, 3 łyżki miodu, garść krojonych orzechów,50 g masła,10 dag cukru pudru.                Masa serowa: 10 dag margaryny, 5 jajek 50 dag sera,1 łyżka mąki ziemniaczanej,20 dag cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.                     Masa jabłkowa: 1 kg jabłek,1 galaretka pomarańczowa, 10 dag cukru.                                   Wykonanie:zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Mak sparzyć  i zemleć 3x.Z białek ubić pianę ,do maku dodać żółtka,cukier ,orzechy, miód i roztopione masło wymieszać i dodać ubite białka.Przyrządzić masę serową:margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami.Ser zmielony dodać do margaryny z mąką i proszkiem. Białka ubić na sztywno dodać do masy i wymieszać. Jabłka zesmażyć dodać galaretkę i cukier.Na spód kładziemy połowę ciasta na to mak następnie ser i jabłka-przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy ok 1 godz. w temp. 180 C. Po upieczeniu wierzch ciasta można polać polewą. Smacznego.

środa, 3 kwietnia 2013

BUDYNIOWY MURZYNEK

Ciasto jest bardzo lekkie i smaczne        Ciasto:6 jajek,1 3/4 szk. cukru pudru,5 łyżek kakao,7 dag orzechów włoskich,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżka mąki                             Krem:250 ml mleka budyń waniliowy, 1 żółtko,25 dag masła,1 2/3 szk.cukru pudru,herbatniki maślane.                     Wykonanie:Białka ubij ,dodaj utarte żółtka utarte z cukrem,dodaj przesiane kakao i zmielone orzechy zmieszane z proszkiem i mąką.Ciasto picz 30 min w temp.180 C.Z mleka i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń.Mieszając dodaj żółtko,masło utrzyj z cukrem i zmiksuj z wystudzonym budyniem.Dno wyłóż herbatnikami .Uzyskanym budyniem posmaruj herbatniki.Połóż ciemne ciasto i połóż masę Na wierzchu ułóż ciasteczka maślane i posyp cukrem pudrem.Smacznego.

wtorek, 2 kwietnia 2013

BABECZKI SEROWE Z MUSEM MALINOWYM

Nie trzeba nikogo przekonywać do babeczek a z serem to na pewno.                       Składniki:2 szk. mąki,200 g masła, 3/4 szk.cukru pudru+2 łyżki,2 żółtka,2 łyżki kwaśnej śmietany,szczypta soli, 1 szk mrożonych malin,100 g konfitury malinowej,4 łyżki sosu toffi,250 g tłustego sera białego,80 g homogenizowanego serka waniliowego,60 g cukru.                              Wykonanie:Maliny rozmrozić.Z mąki,masła,cukru pudru,żółtek,śmietany zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 45 min.Ciasto następnie rozwałkować pokroić na mniejsze kawałki i wylepić nim posmarowane foremki. Piec. Rozmrożone maliny(mogą to być też truskawki)zmiksować z 30 g cukru,ser biały zemleć 2x dodać resztę cukru i serek homogenizowany.Babeczki posmarować konfiturą malinową nałożyć porcję musu za pomocą szprycy nałożyć na wierzch ciasta masę serową .Ozdobić paskami sosu toffi i zapiekać.Smacznego.




-