pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 30 marca 2013

TRADYCYJNA BAJADERKA

Lubię sprawdzone wypieki bajaderka właśnie do nich należy. Proponuję do masy kakaowej dodać aromat rumowy a spód z biszkoptów zastąpić herbatnikami.                      Składniki:op skórki pomarańczowej,50 g orzechów włoskich,100 g rodzynek,2 łyżki kakao, 1 szk.mleka,1 słoik ulubionego dżemu, 1 kieliszek wódki,                   Ciasto: 3 szk mąki,250 g margaryny, 2 jajka, 1/2 szk. cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia.                    Wykonanie:zagnieść ciasto podzielić na dwie części każdą porcję rozwałkować i upiec.Jeden placek wyłożyć na spód tortownicy a drugi jeszcze gorący pokruszyć do miski,dodać kakao, rozdrobnione orzechy włoskie,skórkę pomarańczową i rodzynki.Wlać wódkę i mleko.Całość starannie utrzeć.Spód ciasta posmarować ulubionym dżemem wyłożyć masę kakaową.Wierzch ciasta można ozdobić polewą oraz płatkami migdałowymi.Smacznego.

piątek, 29 marca 2013

MAZUREK BAKALIOWY Z LUKREM

Następny mazurek do wypróbowania-bardzo smakowita jest masa bakaliowa z suszonych śliwek i orzechów włoskich.           Ciasto:20 dag mąki,10 dag masła,5 łyżek  cukru pudru,2 żółtka.        Masa bakaliowa:3 żółtka,2 białka,1 szk. cukru,1/2 szk. mąki,2 szk. rodzynek, 1 szk migdałów.     Lukier:1 szk cukru pudru,4 łyżki soku z cytryny,polewa czekoladowa.                      Wykonanie:Mąkę,masło,cukier,i żółtka posiekaj i wyrób na gładkie ciasto.Wstaw na pół godz. do lodówki.Żółtka utrzyj z połową cukru na puszysty krem.Białka ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.Rodzynki i migdały sparz,odstaw na 10 min. odcedź i grubo posiekaj.Mąkę wymieszaj z bakaliami,wsyp do masy żółtkowej i ponownie wymieszaj.Stopniowo dodawaj ubite białka Masą bakaliową rozsmaruj na cieście i przykryj ciastem.Piecz 20- 30 min w temp. 200 C,Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym na gładką masę.Lukrem posmaruj mazurek.Smacznego.

SERNIK CZEKOLADOWO-ORZECHOWY

Moja propozycja na dziś to sernik czekoladowo-orzechowy.Na święta to rarytas więc warto spróbować.                       Składniki:1/2 szk. siekanych orzechów włoskich(lepiej zmielić),15 czekoladowych wafelków,1 łyżka oleju (zamiast oleju dałam masło i należy podgrzać aby się trochę rozpuściło),1 łyżka kawy rozpuszczalnej,1 łyżka gorącej wody,750 g sera tłustego 3x mielony,3/4 szk. kakao,200 g brązowego cukr150 g białego cukru,1/2 szk.nutelli,2 łyżki skrobi kukurydzianej,szczypta soli,3 jajka,1 łyżka masła.             Wykonanie:Blenderem miksuj 1/4 szk. orzechów z 1 łyżką brązowego cukru,pokruszonymi wafelkami i olejem aż masa będzie wilgotna.Blaszkę  wysmaruj masłem i wyłóż masą z wafelków.W łyżce wody rozpuścić kawę.Zmiksuj ser i dodaj do niego rozpuszczoną kawę, kakao,brązowy i biały cukier,nutellę,skrobię kukurydzianą i sól.Dokładnie wymieszaj.Dodaj jajka i ponownie zmiksuj.Wyłóż na masę z wafelków.Tortownicę owiń folią aluminiową.Głęboką blachę napełnij do połowy wrzątkiem,ustaw na niej tortownicę i piec 60 min. w temp. 180 C. Uchyl drzwi piekarnika i wystudź sernik.Posyp resztą orzechów i polej polewą. Smacznego.
u,

czwartek, 28 marca 2013

MAZUREK MAKOWO-MIGDAŁOWY

Mazurek na święta raczej nie można  bez niego rozpocząć świętowania więc należy go przygotować.               Ciasto:25 dag mąki,25 dag masła,5 łyżek cukru pudru,3 żółtka ugotowane na twardo.          Masa:20 dag  maku, 1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 łyżka bułki tartej, 1/2 szk. cukru, 3 jajka, 1/4 szk.mleka,1/4 łyżeczki sody,10 dag migdałów,aromat migdałowy,garść rodzynek,lukier lub polewa czekoladowa.               Wykonanie:Mąkę,cukier,,masło i żółtka posiekaj i wrób na gładkie ciasto,wstaw do lodówki na 1/2 godz.Ciasto rozwałkuj ,wyklep formę aż po brzegi.Mak sparz i 3x zmiel,żółtka utrzyj z cukrem,dodaj do maku oraz bułkę tartą, mąkę i mleko.Ubij pianę z białek i dodaj do maku oraz aromat,sodę rodzynki i migdały.Delikatnie wymieszaj i rozsmaruj na cieście.Na wierzch połóż  ciasto.Piecz w temp. 180 C ok 30-40 min.Wierzch mazurka makowego warto posypać smażoną skórką pomarańczową pokrojoną w kosteczkę.Smacznego.

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

To najlepszy sernik jaki jadłam z powodzeniem może zastąpić tort.                              Składniki:1 arkusz ciasta francuskiego,900 g sera ,400 g słodzonego mleka skondensowanego,1/2 szk. cukru,1 łyżka soku z cytryny,1  1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,1/2 łyżeczki aromatu migdałowego,4 jajka, ok 120 g białej czekolady,170 g grubo posiekanej chałwy waniliowo-orzechowej+80 g drobno startej chałwy do dekoracji,7 łyżek płatków migdałowych.           Wykonanie:arkusz gotowego ciasta francuskiego oraz tortownicę posmarowć masłem. Tortownicę wyłożyć ciastem naciągając na boki formy.Ser ,mleko skondensowane,cukier,sok z cytryny,aromaty,i jajka ubijać mikserem aż składniki połączą się Następnie dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i posiekaną chałwę.Wymieszać wszystko.Masę wylać do tortownicy,zwisające brzegi ciasta zawinąć do środka na sernik.Wierzch ciasta posypać startą chałwą i migdałami.Piec ok. 1 godz. w temp. 180 C.Smacznego.

środa, 27 marca 2013

SERNIK Z MASĄ KARMELOWĄ

Sernik z masą karmelową to wprost wysmakowana delicja nie wymaga pieczenia i jest bardzo ciekawa-smakowo.                                   Ciasto:0k 40 dag herbatników kakaowych.         Masa karmelowa:1,5 szk .cukru 250 ml kremówki 8 dag orzeszków ziemnych solonych.                 Masa serowa:40 dag serka homogenizowanego, 10 dag białej czekolady, 1/2 szk. cukru pudru,2/3 szk. kremówki, 4 łyżeczki żelatyny,  oraz mleczna czekolada.         :herbatniki rozkruszamy zagniatamy z roztopionym masłem.Wylepiamy dno i boki tortownicy.Wkładamy do lodówki.Masa karmelowa:cukier wsypujemy do 190 ml. wody podgrzewamy na małym ogniu,cały czas mieszając aż się rozpuści.Następnie gotujemy na większym ogniu aż karmel zgęstnieje i zbrązowieje.Wlewamy kremówkę.Gotujemy na małym ogniu jeszcze 2 min.Lekko studzimy.Mieszamy z orzeszkami i wylewamy na spód.Masa serowa:czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.Miksujemy z serkiem,kremówką i cukrem.Mieszamy z żelatyną rozpuszczoną  w niewielkiej ilości wody.Masę wylewamy na karmel.Wkładamy do lodówki na 12 godz.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i wylewamy na wierzch cienkim strumieniem robiąc esy floresy.Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Wykonanie

wtorek, 26 marca 2013

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI POD PUCHOWĄ PIERZYNKĄ

Pyszny jest ten sernik  prawdziwe niebo w buzi lekki i delikatny.                     Ciasto:3 szk. mąki,5 żółtek, 1 kostka margaryny, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru.     Masa serowa: 1 kg sera 2x zmielony, 4 jajka, 1/2 kostki masła, 1 szk cukru, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, puszka brzoskwiń,cukier waniliowy,bakalie ale nie koniecznie.                   Wykonanie:Zagnieść ciasto 3/4 ciasta wyłożyć blachę resztę włożyć do zamrażalki. Masło utrzeć dodać cukier i żółtka i ucierać.Dodać ser  budyń cukier waniliowy, bakalie.Ubić białka i dodać do sera wymieszać. Ser kładziemy na ciasto na ser pokrojone brzoskwinie a na nie ubite białka z 5 białek które zostały z ciasta. Do białek dodać 6 łyżek cukru kryształu.Wierzch sera przykrywamy ścierając na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalki .Piec ok godz. w temp. 180 C .Smacznego.

poniedziałek, 25 marca 2013

CIASTO SEROWO-BRZOSKWINIOWE

Ciasto serowo-brzoskwiniowe można zaszaleć i np nasączyć herbatniki likierem pomarańczowym lub zrobić bez nasączania.Składniki: 6 jajek,1 szk mąki pszennej,1 szk.cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia.   Masa budyniowa:2 op.budyniu waniliowego,4 szk.mleka,1/2 szk.cukru,375 g margaryny,200 g masła,  Masa serowa:700 g śmietany 30%, 500g twarogu,1/2szk. cukru,1 puszka brzoskwiń,5 łyżeczek żelatyny.   Dodatkowo: 3 paczki herbatników,200g wiórek kokosowych.     Wykonanie:Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka ubić.Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszć.Piec  ok.45 min.w temp.180 C.Masa budyniowa:Ugotować budyń  na mleku,dodać cukier..Ostudzić.Masło i margarynę utrzeć dodać budyń(można wcisnąć parę kropel soku z cytryny będzie smaczniejsze)   Masa serowa:Śmietanę ubić z cukrem.Twaróg zmielić dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.Dodać pokrojone brzoskwinie.Na ciasto wyłożyć masę budyniową,ułożyć herbatniki(można nasączyć)rozsmarować masę serową.Posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.Smacznego.

niedziela, 24 marca 2013

BABKA MAJONEZOWA

Czas babek rozpoczęty moja propozycja na dziś-baba majonezowa.                                                                Składniki:8 jajek,1 szk.cukru,1 szk.mąki tortowej,1 szk.mąki ziemniaczanej,2 łyżeczki proszku do pieczenia,słoik duży majonezu ok 400 ml(jakiś łagodny np.dekoracyjny Winiary)olejek śmietankowy, cukier puder do posypania.                                                                   Wykonanie:Jaja ubij z cukrem,dodaj majonez o temp pokojowej i ucieraj.Dodać mąki i proszek delikatnie wymieszać.Na koniec dodać kilka kropelek olejku. Piec ok 40 min. w temp. 180 C. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać babkę cukrem pudrem.Smacznego.

sobota, 23 marca 2013

CIASTO ORZECHOWE Z KAJMAKIEM

Proponuję ciasto orzechowe bo jest ponad czasowe zawsze i wszędzie się sprawdzi.            Ciasto orzechowe:6 jajek,1 szk.cukru,100g zmielonych orzechów włoskich,3/4 szk mąki tortowej,7 łyżek oleju,1 łyżeczka proszku do pieczenia.                    Masa budyniowa:200g masła,2 szk mleka,3 żółtka,2 łyżki cukru,1 łyżka cukru waniliowego, 1 op.budyniu waniliowego,1 łyżka mąki ziemniaczanej,alkohol do smaku . Dodatkowo:1 puszka kajmaku,duża paczka herbatników,drobno  posiekane orzechy włoskie.                     Wykonanie ciasto orzechowe:Białka ubić z cukrem na sztywną pianę dodać żółtka,a następnie po łyżce oleju.Wsypać mąkę z proszkiem i orzechami.Piec ok.40 min. w temp.180 C.    Masa budyniowa:W połowie zimnego mleka rozrobić mąkę z budyniem,cukrem waniliowym i żółtkami.Resztę mleka zagotować dodać cukier i na gotujące mleko wlać rozrobione składniki.Ostudzić.Masło utrzeć dodawać zimny budyń i alkohol. Ostudzone ciasto przekroić na pół na jeden płat ciasta wyłożyć kajmak i rozłożyć połowę herbatników,wyłożyć 1/3 masy budyniowej przykryć ciastkami(ciastka proponuję lekko nasączyć herbatą)Na herbatniki wyłożyć drugą połowę masy budyniowej i przykryć ciastem.Na wierzchu posmarować pozostałą masą i posypać orzechami.Smacznego.

piątek, 22 marca 2013

BABKA KAWOWA


  1. Czas świąteczny to wielkie przygotowania i pieczenie babek bardzo dobra jest babka kawowa.         Składniki:1 1/3 szk mąki pszennej,1 szk.kremowego jogurtu naturalnego,1 szk.cukru pudru,2 jajka,60 g miękkiego masła,35 g kakao,2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,1 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.         Wykonanie:Mąkę ,proszek i sodę przesiać.Dodać pozostałe składniki miksować kilka minut.Ciasto wlać do blaszki i piec ok 50 min.w temp 180 C. Po upieczeniu udekorować  wedle uznania.Smacznego.

czwartek, 21 marca 2013

CIASTO WARSTWOWE NA ŚWIĘTA

Ciasto warstwowe na święta

  1szklanka mąki,
  1/2szklanki cukru,
5 jajek,
  1/2 szklanki oleju słonecznikowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  1/2szklanki wiórków kokosowych,
  1 łyżka kakao,
  1/2szklanki maku,
  1/2l mleka,
opakowanie kremu do karpatki,
  1/2kostki masła,
1/2tabliczki czekolady,
słoiczek dżemu jagodowego lub porzeczkowego,
2 łyżki sparzonych rodzynek,
5 g orzechów włoskich,
tłuszcz i bułka tarta do posmarowania formy.                                                                                                     Wykonanie:


Białka oddzielić od żółtek.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać roztrzepane żółtka, olej, mąkę, proszek do pieczenia.

Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 3 części.

Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej wiórki kokosowe (pozostawiając jedną łyżeczkę).

Do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą wkładamy ciasto po łyżce z każdej przygotowanej części, czyli łyżka ciasta z makiem, obok łyżka ciasta z wiórkami kokosowymi i obok łyżka ciasta z kakao.

I tak aż do wyczerpania składników.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.

Krem karpatkowy przygotowujemy z mlekiem wg przepisu na opakowaniu, studzimy i miksujemy z masłem.

Upieczone ciasto kroimy na dwie części.

Na jednej układamy ¾ ilości kremu budyniowego i przykrywamy drugą częścią.

Wierzch ciasta smarujemy dżemem jagodowym lub porzeczkowym.

Na dżem wykładamy pozostawioną ¼ kremu, posypujemy startą czekoladą, wiórkami kokosowymi, sparzonymi rodzynkami.

Dekorujemy cząstkami orzechów włoskich.

Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.

środa, 20 marca 2013

SERNIK AJERKONIAKOWY

Jest to deser raczej dla dorosłych.Przepyszny sernik z ajerkoniakiem aż trudno mu się oprzeć.                    Składniki:200 g herbatników, 50 g zmielonych orzechów włoskich,50 g masła.       Masa serowa:700 g sera (3x zmielony)lub twarogu sernikowego,200 g cukru pudru,250 ml ajerkoniaku, 3 duże jajka, 3 łyżeczki mąki, 250
g śmietany 12%,gotowy sos toffi do dekoracji.          Wykonanie:Masło roztapiamy,dodajemy drobno pokruszone herbatniki i orzechy.Mieszamy.Przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki.Ser mieszamy z cukrem nie przerywając dodajemy po 1 jajku,następnie mąkę dokładnie mieszamy i dodajemy śmietanę a na końcu ajerkoniak.Masę wylewamy na herbatniki i pieczemy ok 70 min.w temp,160C . Boki muszą być ścięte środek może lekko dygotać. Przed podaniem dekorujemy sosem toffi.

wtorek, 19 marca 2013

SŁODKI ZAWIJANIEC Z BAKALIAMI

"Zawijaniec"  to ciasto sprawdza się zawsze jest szybkie i łatwe- do popołudniowej kawki jak znalazł.                    Ciasto:1 kostka margaryny,2 łyżki proszku do pieczenia,50 dag mąki tortowej,1 szk.cukru,1 jajko,1 mały serek homogenizowany(waniliowy)1 mały kubek jogurtu(np.z kawałkami czekolady).               Nadzienie:1 jajko,1 cukier waniliowy,5 łyżek mleka,dowolne bakalie(np,op wiórek kokosowych,op.płatków migdałowych,op.orzechów włoskich).        Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i zagnieć.Podziel na dwie części,podsyp mąką i rozwałkuj na dwa równej wielkości kwadraty.Bakalie wymieszaj z jajkiem,mlekiem i cukrem waniliowym.Rozsmaruj na cieście i zawiń.Piecz 50 min w temp.180C .SMACZNEGO.

poniedziałek, 18 marca 2013

CIASTO MIĘTUSEK

Dostałam od koleżanki przepis na ciasto miętusek  i podzielę się z wami przepisem.           Ciasto:7 jaj,4 łyżki mąki pszennej,5 łyżek mąki ziemniaczanej,1/2 szk.cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżki kakao.      Krem:1l śmietany 30%,4 śmietan-fixy,1/2 szk.cukru pudru,2 op.landrynek miętowych,3 łyżki żelatyny,2 tabliczki czekolady,1 kieliszek wódki.         Wykonanie:Białka ubij na sztywną pianę,dodaj cukier,ubijaj dodaj żółtka nadal ubijając.Delikatnie mieszając dodaj mąki i proszek do pieczenia i kakao.Wyłóż na blachę i piec 40 min. w temp.170C.Po upieczeniu wystudź i przekrój na pół.  Krem:Landrynki rozpuść w niewielkiej ilości wody i ostudź.Odlej 1/4 syropu dodaj wódkę i skrop płynem obie części ciasta.Śmietanę ubij dodaj cukier, śmietan-fixsy i żelatynę.Nadal ubijając wlewaj po łyżce syropu z landrynek i dodaj 1,5 tabliczki czekolady. Wymieszaj.2/3 kremu rozsmaruj na dolnej części ciasta przykryj drugą połową. Wierzch ciasta posmaruj resztą kremu i posyp startą czekoladą.SMACZNEGO.

niedziela, 17 marca 2013

BABKA PIWNA

Babka z dodatkiem piwa na pewno zainteresuje nie tylko was moje  drogie ale waszą drugą połowę na pewno.       Składniki:3 szk.mąki pszennej,250 g margaryny, 1 szk.piwa,4 jajka,1 1/2 szk.cukru,100g  mieszanki kandyzowanej, 1 łyżka cukru  waniliowego,2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder do posypania.                 Wykonanie:Białka ubi c na sztywno,dodać cukry i żółtka.Margarynę rozpuścić i przestudzić.Do białek dodawać powoli mąkę z proszkiem ,margarynę i na końcu piwo małym strumieniem.Dodać mieszankę kandyzowaną wymieszać.Piec ok godz. w temp 180C.Smacznego.

sobota, 16 marca 2013

TORT SHREK

Każdy chyba pamięta bajkę shrek z tego pomysłu będą zadowolone dzieci torcik shrek to strzał w dziesiątkę.                     Ciasto:5 jaj ,5 łyżek cukru kryształu,3 łyżki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki oleju, kilka kropli aromatu waniliowego.                Masa pysiowa:1 duża butelka zielonego pysia,3 budynie śmietankowe.                Masa pysiowa 2:2 śnieżki,400ml mleka,3 zielone galaretki,2 paczki delicji.                            Wykonanie:Ciasto pieczemy jak na biszkopt ubijamy białka dodajemy cukier,żółtka, mąki z proszkiem,olej i aromat. Piec w temp.170C ok 40 min.      Masa:Budynie rozpuścić w 1,5 szk.pysia a resztę napoju zagotuj.Dodaj rozpuszczone budynie i mieszaj aż powstanie budyń.Gorącą masę przelej na wystudzony  biszkopt.Gdy przestygnie ułóż na niej delicje.              Masa 2 :1 galaretkę rozpuść w 3/4 szk. gorącej wody.Poczekaj aż lekko  stężeje.Ubij śnieżki z mlekiem a pod koniec ubijania wlej powoli galaretkę.Gotową masę rozprowadź na delicjach.Pozostałe 2 galaretki rozpuść w 800 ml gorącej wody i gdy stężeje wylej na masę.Smacznego.

czwartek, 14 marca 2013

PASCHA WIELKANOCNA

Pascha wielkanocna jest to alternatywa dla sernika.Gotowa i pięknie udekorowana będzie ozdobą stołu w czasie świąt.                Składniki: 2l mleka,400g kwaśnej śmietany 18%,1 szk.cukru,5 jajek,1 kostka masła  ,1 cytryna,bakalie,1 cukier waniliowy.                  Wykonanie:     Duży garnek postawić na gazie wlać mleko,dodać cukry. Śmietanę i jajka roztrzepać  w drugim naczyniu i wlać na gotujące mleko,gotować mieszając aż płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę.Powstały ser odcedzić na sicie z gazą a następnie wystudzić.Masło utrzeć stopniowo dodawać ser ,miksować aż powstanie jednolita masa. Bakalie     grubo posiekać dodać skórkę z pomarańczy i otartą skórkę z cytryny. Można dodać aromat pomarańczowy jest wtedy lepszy smak.Wymieszać.Otrzymaną masę wlać do naczynia w zależności jaki kształt chcemy uzyskać.Gdy masa zestygnie się wyciągamy paschę i dekorujemy.Smacznego.                                                                                                                                                            

BABKA SEROWO-CYTRYNOWA

Bardzo lubię piec babki dziś proponuję babkę serowo-cytrynową.     Ciasto:25 dag mąki,15 dag margaryny,20 dag cukru,30 dag serka waniliowego homogenizowanego,3 jajka,kisiel cytrynowy,cukier waniliowy,3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,sok z połowy cytryny,aromat cytrynowy.    Wykonanie:Margarynę stopić i wystudzić.Jajka z cukrem ubić na puszystą masę,cały czas mieszając dodać wystudzoną margarynę.Następnie dodawać po łyżce mąki wymieszanej z kisielem i proszkiem do pieczenia.Na koniec dodać serek oraz cukier waniliowy,aromat i sok z cytryny. Ciasto piec 50 min. w temp.180C.Smacznego.

środa, 13 marca 2013

SERNIK Z DYNIĄ I BRZOSKWINIOWĄ GLAZURĄ

Zapraszam na ekstra sernik.Przygotowanie sernika należy rozpocząć od sporządzenia musu z dyni.Do masy serowej potrzeba 1 szk tego musu.Dynię należy oczyścić,pokroić w kostkę i piec ok 1 godz.w temp 180C. Po upieczeniu i ostudzeniu zblenderować na gładką masę.                                                         Ciasto:op.ciasteczek maślanych,1/2 kostki masła                              Ciastka pokruszyć na pył,masło rozpuścić dodać do pokruszonych ciastek i dokładnie wymieszać.Masę wyłożyć do tortownicy i piec 10 min. w temp.180C.Następnie wystudzić i brzegi tortownicy wysmarować masłem.             Masa serowa:szk.musu z dyni,1 kg sera białego,5 jajek ,2 żółtka,1,5 szk.słodzonego mleka skondensowanego,1/2 szk kremówki,3 łyżki mąki ziemniaczanej,1/3 łyżeczki cynamonu,cukier waniliowy.                                                         Wykonanie:Ser zemleć 3x przełożyć do miski,dodać przygotowany mus z dyni oraz wszystkie składniki masy serowej i mieszać mikserem na wysokich obrotach. Piec 15 min.w temp.180C a potem zmniejszyć do 120C i piec ok 90 min.                                        Dodatkowo:200g śmietany 18%,3 łyżki cukru,150 g dżemu brzoskwiniowego.3 łyżki wody.         Śmietanę ubić z cukrem po upieczeniu sernika,gdyby wierzch trochę się spiekł to ściąć go.Wylać śmietanę na wierzch i jeszcze zapiec ok.15 min w temp.120C.Przygotować glazurę brzoskwiniową:dżem przełożyć do rondelka,wlać wodę i zagotować.Jeszcze gorącą glazurę polać na zapieczoną śmietanę.Najlepiej smakuje po 24 godz.SMACZNEGO. 

wtorek, 12 marca 2013

CIASTO KOKOSOWE Z BRZOSKWINIAMI

Ciasto kokosowe jest łatwe w przygotowaniu a poza tym smaczne i bardzo szybko znika.Składniki:20 dag mąki,
  3/4szklanki cukru,
  1/2kostki masła,
2 jajka,
  1 łyżeczka proszku do pieczenia,
200 ml mleka,
100 g wiórków kokosowych,
2 łyżki cukru,
brzoskwinie z puszki,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Wykonanie:

Mleko doprowadzić do wrzenia.

Odstawić z ognia.

Wsypać wiórki kokosowe (pozostawiając 2 łyżki) i zostawić na pół godziny.

Następnie przecedzić przez sito.

Masło utrzeć z 3/4 szklanki cukru na puszystą masę.

Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, odcedzone mleko i wszystko zmiksować na gładkie ciasto.

Przygotować podłużną foremkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.

Wlać ciasto i wyrównać powierzchnię.

Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na cieście wzdłuż, dwoma rzędami.

Lekko wcisnąć palcami w ciasto.

Dwie łyżki wiórków kokosowych wymieszać z dwiema łyżkami cukru i posypać wierzch ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.SMACZNEGO.
Mama piecze. Ciasto kokosowe z brzoskwiniami

poniedziałek, 11 marca 2013

TORCIK ZE ŚLIWKĄ W KONIAKU

Ciasto może wygląda na pracochłonne ale to pozory należy jednak pamiętać że biszkopt dobrze nasączony potrzebuje czasu by nabrać walorów smakowych. Do tego przepisu proponuję kajmak samemu zrobić.Wiem że więcej zajmie czasu ale jest smaczniejszy niż gotowy ze sklepu.
Składniki: 5 jaj,
 3/4szklanki cukru,
5 łyżek mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  1/2łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao,
  1/2łyżki masła,
30 dag suszonych śliwek,
1 szklanka koniaku,
1 puszka kajmaku,
3 łyżki wody,
3 łyżki mocnej kawy,
polewa czekoladowa dobrej jakości.
Wykonanie:

Śliwki zalewamy koniakiem i odstawiamy na kilka dni w słoiku.

Przygotowanie ciasta zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek.

Białka ubijamy, gdy piana będzie sztywna, delikatnie dodajemy najpierw cukier, następnie po jednym żółtku, obie mąki, proszek do pieczenia i kakao.

Tak przygotowaną masę wlewamy do okrągłej formy wysmarowanej masłem i pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 30 minut.

Upieczony biszkopt musi wystygnąć.

Jeśli bardzo wyrósł, przecinamy go na trzy części, jeśli jest dosyć płaski, na dwie.

Koniak ze śliwek zlewamy do miseczki, zaś same śliwki kroimy na plasterki.

Do koniaku dolewamy 3 łyżki wody i 3 łyżki kawy.

Takim syropem smarujemy wszystkie części biszkoptu.

Na pierwszą część nakładamy cienką warstwę kajmaku, następnie warstwę plasterków śliwek.

Kolejną warstwę biszkoptu traktujemy identycznie, sosem, kajmakiem a na końcu śliwkami.

Całość oblewamy polewą czekoladową.

Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Podajemy schłodzony.

Tort ze śliwką w koniakuTort ze śliwką w koniakuTort ze śliwką w koniakuTort ze śliwką w koniaku

niedziela, 10 marca 2013

BABECZKI TRZY SMAKOWE

Uwielbiam babeczki pod każdą postacią fakt jest z nimi trochę pracy ale warto pobawić się i wyczarować takie pyszności.Składniki 1 1/2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
 3/4szklanki cukru,
  1/2kostki masła,
3 jajka,
  1/2szklanki mleka,
  1łyżeczka cukru waniliowego.

Nadzienie:

100 g
suszonej żurawiny,
łyżka soku z cytryny,
100 g krówek,
2 łyżki śmietanki,
  1 łyżeczka masła,
kilka połówek orzechów włoskich,
200 ml śmietanki 30-36%,
  1 łyżka cukru,
miks owoców z puszki lub świeże owoce.

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem, ciągle mieszając dodawać pojedynczo jajka.

Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.

Ciasto mieszać, aż powstanie gładka masa.

Papierowe foremki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Upieczone babeczki odstawić do wystygnięcia.

Żurawinę włożyć do rondelka (kilka owoców zostawić do dekoracji), podlać 4 łyżkami wody i gotować na małym ogniu około 15 minut.

Następnie dodać sok z cytryny i zmiksować.

Tak przygotowaną masą żurawinową wyłożyć na 1/3 upieczonych babeczek i udekorować owocami żurawiny.

Krówki rozpuścić razem z masłem i śmietanką i gorącą masą polać połowę pozostawionych babeczek.

Udekorować połówkami orzechów włoskich.

200 ml śmietanki z łyżką cukru ubić na sztywno i za pomocą szprycy cukierniczej udekorować pozostałe babeczki.

Na wierzchu położyć owoce.





Babeczki ułożyć na jednym półmisku.

Babeczki w trzech smakach

piątek, 8 marca 2013

PTYSIE

A może by zaszaleć na dzień kobiet i zrobić pyszne ptysie?
1 szklanka mąki,
100 g masła,
1 szklanka wody,
szczypta soli,
4 jajka,
250 g śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
brzoskwinie z puszki,
cukier puder do obsypania,
1 opakowanie fiks do zagęszczania śmietany.
Wykonanie:

Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli, dodać przesianą mąkę i energicznie mieszając chwilę gotować.

Ciasto jest gotowe, gdy odstaje od ścianek rondelka i zwija się w kulkę.

Ciasto lekko wystudzić i dodawać po jednym całym jajku, ciągle miksując, aż powstanie gładka, lśniąca masa.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Formować łyżką kulki z ciasta i układać na blasze, w odstępach - gdyż ciasto urośnie.

Piec około pół godziny, ptysie zostawić w wyłączonym piekarniku na około 10 minut.

Wystudzić i przekroić na pół.

Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru i fiksem do zagęszczania na sztywno, wypełnić nią spody.

Brzoskwinie odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na bitej śmietanie.

Przykryć wierzchnią częścią ptysia i obsypać cukrem pudrem.
Domowe ptysie

czwartek, 7 marca 2013

SZARLOTKA Z CHAŁWĄ

Szarlotka jest bardzo popularnym ciastem i dobrze znanym mam propozycję na urozmaiconą wersję i przez to ciekawszą.
2 szklanki mąki,
 1 szklanka cukru,
6 jajek,
kostka masła,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
 1 łyżka kakao,
1 płaska łyżeczka cynamonu.

Polewa:

2 łyżki masła,1/2 szklanki cukru,
4 łyżki mleka,
10 dag chałwy.
Wykonanie:

Masło utrzeć z 0,5 szklanki cukru na puszystą masę.

Dodawać stopniowo dwa całe jajka i 4 żółtka.

Masę ubić mikserem.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części.

Do jednej dodać kakao i mieszać aż dokładnie połączy się z masą.

Białka ubić z pół szklanki cukru na sztywną pianę.

Dodać wiórki kokosowe i lekko wymieszać.

Blachę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Na dno blachy wyłożyć ciemne ciasto, na nie pianę z wiórkami, następnie starte jabłka.

Jabłka posypać cynamonem.

Na wierzch wyłożyć jasne ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.

Masło rozpuścić z mlekiem, cukrem i chałwą .

Upieczone ciasto posmarować przygotowaną polewą.
Szarlotka z chałwą

poniedziałek, 4 marca 2013

BISZKOPT Z BRZOSKWINIAMI

To jest szybkie i łatwe ciasto.Do tego przepisu nadają się też sezonowe owoce,które są smaczniejsze niż te z puszki.Proporcje są na tortownice.Proponuję przed podaniem ozdobić ciasto kleksem bitej śmietany. SKŁADNIKI:3/4 szklanki mąki, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, mały słoiczek konfitury brzoskwiniowej, puszka brzoskwiń w syropie, galaretka brzoskwiniowa. WYKONANIE: Przygotować galaretkę brzoskwiniową w/g przepisu na opakowaniu, tylko zamiast wody dodać syrop pozostały po odsączeniu brzoskwiń (jeżeli będzie go za mało, uzupełnić wodą) i odstawić do lekkiego stężenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Biszkopt piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni około 30 minut. Wystudzony posmarować brzoskwiniową konfiturą, na niej ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na pół godziny.

CIASTO KAWOWO-ORZECHOWE

Czas na szaleństwo ciasto kawowo-orzechowe to istne szaleństwo i niebo w gębie.Smak orzechów,miodu z lekką nutą kawy hmm istna pychota a poza tym jest podzielne i długo zachowuje świeżość. SKŁADNIKI  1/2 kg mąki, 3/4 szklanki cukru, 1 kostka masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki ciepłego mleka. Masa orzechowa: 30 dag orzechów włoskich (bez łupinek) 1/2szklanki cukru, 1/2 kostki masła, 2 łyżki miodu. Krem: opakowanie kremu karpatkowego, 1/2kostki masła, 2 łyżki mocnej kawy, 0,4 l mleka. WYKONANIE: Masło rozpuścić, dodać roztrzepane jajka, mąkę, cukier, proszek do pieczenia,  miód i mleko. Całość zmiksować, podzielić na dwie części. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni piec jedną część ciasta około 20 minut. Orzechy podzielić na mniejsze kawałki, dodać do rozpuszczonego masła, miodu i cukru. Chwilę smażyć na patelni, aż orzechy będą dobrze obtoczone masą. Masę orzechową wyłożyć na drugi placek i piec w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut. Krem karpatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodając mleko. Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wody i dodać 2 łyżki do kremu. Krem przestudzić i zmiksować z 0,5 kostki masła. Krem karpatowy wyłożyć na cieście, przykryć drugim z masą orzechową. Ciasto odstawić w zimne miejsce na kilka godzin. Najlepsze jest na drugi dzień.SMACZNEGO.

niedziela, 3 marca 2013

CIASTO MANDARYNKOWO-MIGDAŁOWE

Zapraszam do skorzystania i wypróbowania modnego ciasta mandarynkowego.Mam też wersje z pomarańczy i spotkałam się z wersją z cytryn jednak najbardziej przychylam się do mandarynek.Ciasto jest łatwe,zamiast mąki dajemy płatki migdałowe wymieszane z proszkiem. Składniki: 6 mandarynek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 30 dag mielonych migdałów (cztery standardowe opakowania), 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 łyżka cukru. Wykonanie: Mandarynki bardzo dokładnie myjemy. Wlewamy 3 litry wody do garnka, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy mandarynki. Gotujemy na małym gazie pod przykryciem 2,5 godziny. Po tym czasie odsączamy miękkie mandarynki i miksujemy dokładnie ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Niską blachę lub naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy masę, posypujemy łyżką cukru cały wierzch i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez ok. 1 godzinę. W połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Ciasto podajemy schłodzone.

sobota, 2 marca 2013

WAFEL JAK MAZUREK

Proponuję wafel na szybko,nawet gdy nie mam chęci dużo czasu spędzić w kuchni to wafla zrobię szybko i mam czas dla siebie. SKŁADNIKI:2 płaty wafla,15 dag masła,15 dag margaryny.20 dag cukru,3 jajka,4 op.małych herbatników,10 dag orzechów,10 dag rodzynek,2-3 łyżki kakao,1/2 tabliczki czekolady. WYKONANIE:Jajka z cukrem ubić na parze, ostudzić.Masło i margarynę utrzeć dodać przestudzone jajka,dodać kakao,orzechy pokroić,herbatniki pokruszyć a nawet pognieść i dodać do masy rodzynki również.Czekoladę pokroić wszystko wymieszać.Masę położyć na jednym płacie wafla drugim przykryć.Można na wierzchu z polewy zrobić esy floresy i posypać pokrojonymi orzechami.SMACZNEGO.

piątek, 1 marca 2013

SZARLOTKA Z BUDYNIEM

Ponieważ jabłka szara reneta są łatwo dostępne i do placka idealne więc upiekłam szybką i łatwą szarlotkę z budyniem. CIASTO:3 szkl mąki,kostka margaryny,1 szkl.cukru puder, 3< jajka,2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,3 budynie śmietankowe lub waniliowe,1l mleka,1,5 kg jabłek. WYKONANIE:Jabłka obrać pokroić w plasterki zasypać cukrem waniliowym i cynamonem.Z 1l mleka odlać szklankę rozpuścić budynie a resztę zagotować dodać do mleka 1/2 szkl. cukru i wlać budyń.Budyń ma być bardzo gęsty. Z mąki, margaryny,jajek,cukru i proszku zagnieść ciasto.3/4 ciasta kładziemy na spód na ciasto kładziemy jabłka i przykrywamy ciepłym budyniem.Na wierzch ciasta kładziemy resztę ciasta i pieczemy w temp.160C ok 55 min.SMACZNEGO.