pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 28 lutego 2013

SERNIK-rzeszowiak

Dziś trochę trudniejsze ciasto ale równie pyszne jak kora dębu. Ciasto kruche:20 dag mąki,15 dag margaryny,10 dag cukru pudru,2 żółtka,3-4 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto posiekać nożem i zagnieść.Odstawić do lodówki. Ciasto makowe:25 dag maku,1/2szkl.cukru pudru,2 jajka,olejek migdałowy,1 łyżka miodu. Masa orzechowa: Mak sparzyć i zemleć 3x,do maku dodać masło,cukier,żółtka,miód,olejek i dobrze wymieszać.Z białek ubić pianę dodać do maku i połączyć. Masa serowa:1/2 sera mielonego,20 dag masła,6 jajek,20 dag cukru pudru,10 dag rodzynek,1 budyń śmietankowy,1 łyżka mąki pszennej. Masło utrzeć dodać cukier i żółtka nadal ucierając dodać cukier waniliowy gdy będzie utarte do białości dodać ser zmielony,budyń i mąkę na końcu dajemy ubitą pianę z białek i rodzynki.Masa orzechowa :35 dag zmielonych orzechów,1/2 szkl.cukru,1 łyżka masła,1/2szkl.mleka 2 białka. Orzechy zalać wrzącym mlekiem,dodać cukier,masło,wymieszać i przestudzić.Ubić pianę z białek,dodać do orzechów i delikatnie wymieszać.Kruche ciasto wyłożyć do brytfanki na ciasto kłaść paskami masę makową i orzechową na przemian.Przykryć masą serową i piec 75 min.w temp.160-180C.Smacznego i zapraszam do wypróbowania.

środa, 27 lutego 2013

KORA DĘBU

Uwielbiam ciasto kora dębu jest trochę pracy przy nim ale warto poświęcić czas. Składniki na ciasto:8 białek,3 żółtka,1 szkl.cukru,1 łyżka mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia,10 dag rodzynek,10 dag wiórek kokosowych,10 dag orzechów siekanych,10 dag orzechów mielonych. Białka ubić na sztywno,dodać cukier,3 żółtka i resztę składników.Upiec placek w temp.170C ok 40-45 min. MASA:Brzoskwinie w puszce,2 budynie śmietankowe większa porcja,1 łyżka mąki,1 cukier waniliowy, 5 żółtek, kostka masła, 2 galaretki pomarańczowe, 2 paczki delicji lub 40 dag. WYKONANIE:2szkl soku z brzoskwiń(jeśli nie będzie to dolać wody)zagotować,w 1,5 szkl.wody rozrobić budyń,mąkę i żółtka(5 szt.)Wlać do gotującego się soku ciągle mieszając ugotować budyń.Do lekko przestudzonego dodać masło połączyć. Na placek położyć połowę masy na to delicje czekoladą do dołu następnie drugą połowę masy na masę kładziemy pokrojone brzoskwinie w paski a na wierzch zalewamy galaretką.SMACZNEGO.

wtorek, 26 lutego 2013

KOPIEC KRETA

Proponuje dziś fikuśne ciasto kopiec kreta zapraszam. SKŁADNIKI:ok 125g masła roślinnego lub margaryny,5 łyżek mleka,1/2 szkl. cukru.3 łyżki kakao,1/2 szkl.mąki,2 jajka,łyżeczka proszku do pieczenia,łyżeczka cukru waniliowego,500g śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru,tabliczka czekolady,4 banany,1 łyżka żelatyny lub 2 fixsy do śmietany. WYKONANIE:Masło podgrzać w rondelku,dodać mleko i cukier.Zdjąć z ognia dodać kakao i wymieszać.Ostudzić.Białka ubić.Osobno żółtka wymieszać z mąką,cukrem waniliowym,proszkiem i masą czekoladową.Dodać pianę i delikatnie wymieszać.Piec ok 30 min.Przestudzone ciasto położyć na paterze,odciąć mu wierzch,wyjąc trochę środka i ułożyć banany. Śmietanę ubić dodać cukier puder,dodać pokruszoną czekoladę oraz fixsy lub żelatynę rozpuszczoną i ostudzoną.Śmietanę ułożyć na bananach w formie kopca. Odcięte ciasto pokruszyć i przyklepać do śmietany wstawić do lodówki na całą noc-serwować pokrojony jak tort.SMACZNEGO.

poniedziałek, 25 lutego 2013

PLACEK "RAFAELLO

Piekłam ostatnio pyszne ciasto raffaello po południu do kawki jak znalazł. BISZKOPT:6 jajek, 6 łyżek cukru kryształu,6 łyżek mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ubić białka na sztywno,dodać żółtka,cukier ubijać na końcu dodać mąkę z proszkiem.Piec w temp.170 C ok 45 min.1 kg jabłek szara reneta usmażyć dodać galaretkę dowolny smak. MASA: 2 kubeczki śmietany 30%, 2 śnieżki, tabliczka białej czekolady,1/2szk.adwocata,2 łyżki cukru pudru,mała paczka biszkoptów,wiórka kokosowe. Wykonanie: śmietanę ubić na sztywno,dodać śnieżkę,cukier,starta czekoladę(1/3 czekolady zostawić do posypania na wierzch)adwocata,pokruszone biszkopty.Na upieczony biszkopt wyłożyć jabłka a na jabłka masę rafaello wierzch ciasta posypać startą czekoladą i wiórkami kokosowymi.SMACZNEGO.

czwartek, 21 lutego 2013

CIASTO PIJAK

Moja propozycja na dziś to ciasto pijak hmm już mi ślinka cieknie na samą myśl. SKŁADNIKI NA CIASTO:25 dag suchego maku,25 dag wiórek kokosowych,25 dag cukru, 9 białek,1 łyżka płaska amoniaku. Ubić pianę na sztywno dodać cukier cały czas ubijając następnie dodać mak,kokos i amoniak.Upiec w temp.170 C ok 35-40min. MASA DO CIASTA:1/2l mleka,2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,7 żółtek,3/4 szk.cukru pudru.1 kostka masła. Z 1/2l mleka odlać 1/2 szk.mleka dodać obydwie mąki i żółtka, wlać do gotującego się mleka wystudzić.Masło utrzeć dodać cukier i powoli dodawać wystudzony budyń.Na ciasto wykładamy masę na masę kładziemy biszkopty namoczone w wódce i na koniec polewamy polewą.Przepis na polewę jest podany kilka przepisów wyżej.Życzę smacznego!

wtorek, 19 lutego 2013

WYSTRZAŁOWE CIASTO BEZ PIECZENIA

Dziś proponuję ciasto bez pieczenia.SKŁADNIKI:2 op.andrutów,po 45 dag gotowych kremów czekoladowo-mlecznego lub czekoladowego,3 serki waniliowe(po 14 dag),1/2l śmietanki 30%,galaretka w zależności jakich owoców użyjemy dopasujmy kolor,owoce(ananas lub brzoskwinie z puszki,wiśnie z kompotu)galaretka cytrynowa. WYKONANIE:Andruty rozwałkujemy na miazgę,wsypujemy do kremów czekoladowych,mieszamy.Masę wykładamy do formy wyłożonej folią spożywczą,odstawiamy do lodówki.Galaretki przygotowujemy osobno ale cytrynową rozpuszczamy w mniejszej ilości wody np.w szklance.Studzimy.Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy galaretkę cytrynową i serki waniliowe.Mieszamy i wylewamy na masę. Odstawiamy do stężenia.Owoce układamy na kremie cytrynowym,zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki aby stężało.Smacznego życzę i miłego smakowania.

poniedziałek, 18 lutego 2013

KRAKERSY Z NIESPODZIANKĄ

Dziś łatwy i szybki deser. SKŁADNIKI:180g mąki,po 1 op.budyniu waniliowego i cukru waniliowego,5 szk.mleka,2 op.krakersów,1 kostka masła,20 dag cukry,cukier puder do posypania, 1 puszka brzoskwiń. WYKONANIE:Brzoskwinie osączyć i pokroić w drobną kostkę. 4 szk.mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Do pozostałego mleka dodać budyń w proszku mąkę i żółtka, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gorący budyń połączyć z ciepłym masłem.Krakersy ułożyć na dnie blachy część gorącego budyniu wyłożyć na to pokrojone brzoskwinie a następnie resztę kremu.Na wierzch wyłożyć warstwę krakersów lekko dociskając Całość wstawić do lodówki. Posypać cukrem pudrem. Bardzo szybko przyrządza się ten deser np; gdy wpadną niespodziewani goście życzę smacznego i miłego pałaszowania!

sobota, 16 lutego 2013

ROLADA MAKOWA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Proponuję pyszną roladę makową zawsze się udaje i jest pyszna. CIASTO: 1,5 kostki margaryny,1 szk. cukru pudru, 8 żółtek, ok. 85 dag mąki,szczypta soli,2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2szk.śmietany. MASA MAKOWA:1/2 kg maku,1 1/4 szk.cukru,łyżka miodu,rodzynki,skórka pomarańczowa kandyzowana,1/2 kosti margaryny,kilka kropli olejku migdałowego 2 łyżki bułki tartej. WYKONANIE:Masa makowa:mak sparzamy,osączamy,mieszamy z cukrem.Trzykrotnie mielimy.Margarynę roztapiamy,wlewamy do maku.Dodajemy bułkę tartą,olejek,miód,rodzynki i skórkę z pomarańczy.Studzimy.Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy do maku.CIASTO:składniki zagniatamy,rozwałkujemy na prostokąty smarujemy masą makowa i zwijamy. Zwijamy w papier do pieczenia wtedy rolada nie rozejdzie się. PIEC ok.45 min w nagrzanym piekarniku do temp.160 C.Polecam i zapraszam do przetestowania.

piątek, 15 lutego 2013

MĘŻCZYZNA OD A DO Z BARDZO CIEKAWA KSIĄŻKA,KTÓRA POZWOLI CI ZROZUMIEĆ MĘŻCZYZNĘ I STWORZYĆ ZWIAZEK TWOICH MARZEŃ. AŻ TRUDNO UWIERZYĆ CO MOŻNA ZROBIĆ Z FACETEM. ZAPRASZAM DO KLIKNIĘCIA W PODANY LINK PRZEKONAJ SIĘ SAMA,

http://mezczyzna.zlotemysli.pl/poprostusprobuj,1/

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Dziś na tapecie sernik jest pyszny bardzo puszysty sama byłam zaskoczona jego smakiem. SKŁADNIKI:1 kg sera,1 szk.cukru,8-10 jajek,2 budynie śmietankowe lub waniliowe,puszka brzoskwiń,1 kostka masła,cukier waniliowy,otarta skórka z cytryny,herbatniki do wyłożenia spodu,2 białe czekolady,wiórki kokosowe do posypania na wierzchu. WYKONANIE:Masło utrzeć z cukrami, dodać żółtka,zmielony ser,budyń,sok z brzoskwiń na koniec ubitą pianę z białek,skórkę cytrynową.Wylać masę serową na herbatniki położyć pokrojone brzoskwinie i upiec.Rozpuścić czekoladę z 2 łyżkami mleka i posmarować upieczony sernik,posypać wiórkami kokosowymi.SMACZNEGO!

czwartek, 14 lutego 2013

Rolada bananowa

Zapraszam do skorzystania z przepisu. CIASTO:5 jajek, 1/2szkl cukru,6 łyżek kakao,2/3szkl.mąki tortowej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,tłuszcz do smarowania blachy. MASA:25dag serka homogenizowanego lub mielonego twarogu,2 łyżki jogurtu naturalnego,po 2 łyżki cukru waniliowego i kryształu,1 fix do śmietany,2 banany do dekoracji,100ml śmietany kremówki,1/4 tabliczki czekolady. WYKONANIE: Oddziel żółtka od białek. Białka ubijaj ze szczyptą soli,dodaj cukier,gdy będzie sztywna piana dodaj żółtka ubijając.Partiami dodawaj mąkę przesianą i wymieszaną z kakao i proszkiem.Delikatnie mieszaj.Wylej na blachę piec w temp170C ok. 30 min.Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.Biszkopt po upieczeniu jeszcze ciepły zwijamy w ściereczkę i zostawiamy do ostudzenia.Utrzyj twaróg z jogurtem,cukrem i cukrem waniliowym.Dodaj fix (gdyby z serkiem homogenizowanym masa była rzadka dodać jeszcze jeden fix a gdyby przypadkiem nie było fixu to można łyżkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i dodać do serka).Rozwiń wystudzone ciasto posmaruj kremem serowym,połóż banany(dobrze jest banany skropić sokiem z cytryny wówczas nie ciemnieją).Ponownie zwiń i ściśle owiń folią aluminiową.Odstaw do stężenia.Udekoruj bitą śmietaną i tartą czekoladą. SMACZNEGO.

wtorek, 12 lutego 2013

Polewa na ciasto

Super szybka polewa na ciasto potrzeba:1/2 kostki margaryny,3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki kakao,1 łyżeczka żelatyny namoczonej w zimnej wodzie.       Wszystko rozpuścić i ostudzić.Gotowe szybko i łatwo.

poniedziałek, 11 lutego 2013

Wuzetkowa "Balbinka":

Walentynki za pasem a może zaskoczyć ukochanego!Proponuję ciasto :wuzetkowa "Balbinka".                    8 jajek,3 łyżki kakao,1 szk.maki,1 szk.cukru,1 łyżka proszku do pieczenia.Białka ubijamy na sztywną pianę ,dodać cukier,żółtka ubijać.Dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.Piec ok.40 min.Po upieczeniu i ostudzeniu można wyciąć z ciasta  kształt serca.A teraz najważniejsze 3 jajka 20 dag cukru kryształu ubić na parze tzn.jajka z cukrem ubijamy w mniejszym naczyniu w większym zagotowujemy wodę i mniejsze naczynie wkładamy do niego cały czas ubijając do momentu, aż jajka zetną się. Odstawiamy do wystygnięcia.Jest też łatwiejsza wersja naczynie z ubitymi jajkami wstawiamy bezpośrednio na palnik gazu ale tą odradzam bo przypalają  się jajka.Kostkę masła ucieramy dodajemy wystudzone jajka ,ucieramy dodajemy 3 łyżki powidła śliwkowego,1 szk.mleka w proszku i rozpuszczone cukierki kukułki ok 10 dag(rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i nie dajemy gorącego)na koniec 50ml wódki.Wykładamy na wycięte serduszko polewamy polewą brzegi ozdabiamy ubitą śmietaną a środek należy do waszej inwencji może chcecie napisać ukochanemu wyznanie miłosne.Smacznego!Dajcie znać jak wam poszło!

niedziela, 10 lutego 2013

PIEGUSEK

Ponieważ zostały mi białka to mam przepis na szybkie ciasto które nazywam piegusek.Składniki potrzebne do ciasta to;1 szklanka białek 1 szk.cukru, 1 szk.maku suchego, 1szk.mąki, 12 dag margaryny rozpuszczonej i przestudzonej.    Białka ubijamy,dodajemy stopniowo cukier nadal ubijamy,dodajemy mąkę i 2 łyżeczki proszku do pieczenia lekko mieszamy,dodajemy mak a na końcu przestudzoną margarynę mieszamy i pieczemy ok 50min w temp.180C